Završilo Europsko juniorsko prvenstvo: Jana Pavalić europska viceprvakinja, naši juniori 17.

Završilo je europsko juniorsko prvenstvo u plivanju na kojem je nastupilo 19 hrvatskih reprezentativaca (Jana Pavalić, Lea Gerard, Klara Bošnjak, Nika Špehar, Mihaela Vještica, Meri Mataja, Iva Hrsto, Borna Kišasondi, Vili Sivec, Niko Janković,  Karlo Perčinić, Filip Cigić, Lovro Serdarević, Jere Hribar, Mario Šurković, Toni Dragoja, Mario Zaradić, Filip Mujan i Leon Novinc). Raduje nas ovako veliki broj naših natjecatelja koji su uspjeli isplivati potrebne norme, te se nadamo da hrvatsko plivanje korak po korak kreće u novom smjeru.

Najmlađa, ujedno i najuspješnija članica Hrvatske reprezentacije, Jana Pavalić, vratila sa srebrnom medaljom i novim apsolutnim rekordom Hrvatske na 50 slobodno, 25.28 (820 FINA bodova). Jani još jednom srdačne čestitke, kao i njenom treneru Ivici Androiću – Đoniju.

Jana je odlično odradila i ostale discipline koje je plivala, pa je tako na 100 slobodno zauzela 12. mjesto s vremenom 56.16., dok je na 100 delfin izborila polufinale, ali je otkazala nastup i na kraju zauzela 18. mjesto.

Najuspješniji muški predstavnik na natjecanju bio je Karlo Perčinić, koji je u finalu 400 slobodno zauzeo 5. mjesto s vremenom 3:52.41 (849 FINA bodova). Jako nam je žao što naši reprezentativci radi lažno-pozitivnih testova nisu mogli nastupati u jutarnjim kvalifikacijama 09.07. kada se, između ostalog, plivalo 50 delfin žene i 200 slobodno muškarci, discipline u kojima bi i Jana i Karlo još jednom mogli pokazati koliko su jaki.

Uz Janu i Karla, posebno treba izdvojiti 5. mjesto Lovre Serdarevića u disciplini 50 leđno (novi juniorski rekord Hrvatske), te 6. mjesto Jere Hribara na 50 slobodno. Odličan je bio i Mario Šurković s 11. mjestima na 50 i 100 slobodno. Kod djevojaka možemo izdvojiti 13. mjesto Nike Špehar u disciplini 200 leđno.

Natjecanje je bilo izuzetno napeto i zanimljivo, s odličnim rezultatima mladih plivača iz cijele Europe. Posebno treba istaknuti imena poput Davida Popovicija, 17. godišnjeg Rumunja koji ima najjače vrijeme na svijetu ove godine u disciplini 100 slobodno, kao i Benedette Pilato, 16. godišnje djevojke i vlasnice svjetskog rekorda na 50 prsno.  U nastavku izdvajamo svjetske i europske rekorde, te rekorde europskih prvenstava isplivane na ovom natjecanju.

 

Najviše medalja na natjecanju osvojili su predstavnici Rusije, dok se iza njih smjestila jaka reprezentacija Turske s odličnim mladim plivačicama, od kojih izdvajamo Merve Tuncel (zlata na 400, 800 i 1500 slobodno). Za razliku od apsolutnog europskog prvenstva s ovog se vraćamo s puno boljim rezultatima, te se prema tablicama osvajača medalja nalazimo na 17.mjestu.

Osim što su osvojili najviše medalja, Ruski su predstavnici i prema bodovima najuspješnija plivačka nacija na ovom natjecanju, dok je Hrvatska i prema toj listi zauzela 17. mjesto

Zanimaju nas dojmovi naših mladih plivača od kojih se većina prvi puta našla na ovako velikom i jakom natjecanju. Sigurno im nedostaje međunarodnog iskustva jer je dosta njih naviklo da su “najjači u selu”, ali tek se na ovakvim natjecanjima dobije slika, koliko neki “jaki rezultati”, zapravo vrijede. Znamo da su talent i rad bitni, ali kao što je Gordan Kožulj rekao, za svjetski rezultat ključna je strat i posvećenost, te podrška sustava na svim razinama; od klubova do saveza. Nadamo se da će talentirane generacije koje su otišle na ovo natjecanje, biti predvodnici novog trenda u hrvatskom plivanju, te da će nastaviti s odličnim rezultatima i u seniorskoj konkurenciji.