Vikend bogat natjecanjima: Multinations Swim Meet i Festival plivanja

Iza nas je vikend bogat plivačkim natjecanjima. U Zagrebu se održao 17. Festival plivanja, prvo ovogodišnje natjecanje na 50m bazenu za kadete i mlađe kadete. Čestitamo Lari Luetić (HAPK Mladost) i Nikši Martinoviću (ZPK) na najvrjednijim zbrojevima rezultata. Također, bravo za sve natjecatelje i nadamo se da su zadovoljni rezultatima.

Na Cipru u Limassolu održavao se Multinations Youth Meet, za ml. juniore na kojem je nastupila i naša reprezentacija. Već prvi dan Multinations Youth Swim Meeta donio nam je dobre vijesti i rezultate. U jutarnjem dijelu programa, naši su reprezentativci osvojili 4 srebrne medalje. Osvajačice medalja bile su Jana Pavalić u disciplini 100 slobodno (57.83) i Lucijana Lukšić u disciplini 200 leđno (2:20.45). Vlaho Nenadić doplivao je do srebra u disciplini 100 slobodno (52.56), kao i muška mix štafeta u sastavu Vito Polanščak, Toni Vrdoljak, Maro Miknić i Filip Gruica (3:54.21).

U popodnevnom se programu ponovo su se istaknule Lucijana sa zlatom na 400 slobodno (4:21.93) i Jana sa srebrom na 100 delfin (1:02.94).

Ženska štafeta 4×200 slobodno u sastavu Lucijana Lukšić, Mia Hren, Lana Dumančić i Jana Pavalić osvojila je srebrnu medalju (8:40.77).

Drugi dan također nam je donio dobre vijesti. Toni Vrdoljak osvojio je brončanu medalju u disciplini 200 prsno (2:23.10), dok je Lucijana Lukšić bila brončana na 100 leđno (1:05.32).

Popodne su nas razveselili Lucijana Lukšić i Vlaho NenadićOboje su u disciplini 200 slobodno bili odlični. Lucijana je osvojila zlato s vremenom 2:04.57, dok je Vlaho bio srebrni s odličnim vremenom 1:53.30.

 

Ženska štafeta u sastavu Lucijana Lukšić, Jana Pavalić, Petra Mance i Mia Hren osvojila je zlato u disciplini 4×100 slobodno (3:54.26).

U muškoj je konkurenciji borba bila puno neizvjesnija i naši su dečki na kraju završili na odličnom 5. mjestu, dok ih je od postolja dijelilo samo 5 stotinki. U zbroju rezultata cure su 3., dečki su 2., dok smo ukupno 4. Nije loše 😊. Čestitamo svim plivačicama i plivačima koji su svojim nastupima donijeli bodove našoj repki, čestitamo onima koji su ih bodrili i pokazali pravi timski duh.

Nismo zaboravili niti juniore koji su se natjecali na Multinations Junior Swim Meetu u Kranju. Prvi dan odličan je bio Jere Hribar, koji je u disciplini 50 slobodno (23.14) osvojio brončanu medalju.

U osvajače medalja upisao se i Karlo Perčnić sa srebrom u disciplini 200 slobodno, s vremenom 1:50.99 što je ujedno i norma za EJP. Muška štafeta u sastavu Jere Hribar, Toni Dragoja, Hrvoje Tomić i Niko Janković osvojila je brončanu medalju u disciplini 4×100 slobodno (3:25.62)

U ukupnom su poretku naše plivačice i plivači zauzeli 10. mjesto; dečki su bili 8., a cure 11.

Drago nam je da naši mladi reprezentativci stječu iskustvo na ovakvim međunarodnim natjecanjima i želimo im u budućnosti još puno natjecanja, dobrih rezultata i plasmana.

Od ostalih nacija moramo izdvojiti Poljsku čiji su reprezentativci ukupni pobjednici na oba Swim Meeta. Kako čujemo, Poljaci su u zadnjih nekoliko godina napravili velika ulaganja u bazične sportove (atletika, plivanje i gimnastika) i taj im način rada donosi odlične rezultate. Velike državne tvrtke u Poljskoj imaju obvezu ulaganja dijela godišnje zarade u financiranje bazičnih sportova. Možda ne bi bilo loše da i naši sportski savezi i HOO potaknu Vladu da ukrade neke pozitivne primjere iz ostalih zemalja i slijedi njihovu uspješnost.

Jako nas veseli da naši mladi plivači idu na gostovanja izvan Hrvatske, jer su ovakva natjecanja nužna radi stjecanja iskustva. Naše je plivačko okruženje dosta oskudno, natjecateljice i natjecatelji se već dobro poznaju, pa i njih (a i nas) rijetko iznenadi domaća konkurencija. Nema previše poticaja za jače probijanje granica vlastitih mogućnosti. Također, gostovanja nam daju pregled kako stojimo u odnosu na konkurenciju. Na ovim Meetovima na žalost nije bilo svih jakih reprezentacija poput Njemačke, Velike Britanije i Italije koje su u istom terminu imale državna prvenstva. Na primjer, 15-godišnji Talijan Lorenzo Galossi je na proljetnom prvenstvu Italije srušio europski juniorski rekord u disciplini 400 slobodno s vremenom 3:45.93. Usporedbe radi, hrvatski apsolutni rekord u ovoj disciplini je 3:49.32. 

Možemo zaključiti da gostovanja djeluju poticajno na sve plivače, daju im dodatno iskustvo i jednu novu dimenziju plivanja i natjecanja, te se nadamo da će toga biti još više – ne samo za reprezentativce, nego da će i klubovi organizirati svojim plivačima odlaske na gostovanja kako bi većem broju plivača omogućili dodatna iskustva i testirali im granice.