Vikend bogat natjecanjima i rezultatima – Miting Mladost i Sv Krševan

U vikendu 13.11.2021. održana su dva važna natjecanja – HPS GP Miting Mladost u Zagrebu i HPS Kadetski GrandPrix Sv Krševan u Zadru. Jako nas veseli što nastavljamo s natjecanjima prema HPS kalendaru i što sve dobne skupine imaju priliku pokazati svoj napredak, nakon svih mogućih otkazivanja prošle sezone. 
Krenut ćemo s natjecanjem za starije dobne skupine, međunarodnim 49. Mitingom Mladosti. Standardno, ovo je važno međunarodno natjecanje jer služi za isplivavanje normi za veća europska i svjetska natjecanja, ove godine konkretno za Svjetsko prvenstvo u malim bazenima u Abu Dhabiju. Posjećenost je bila izvrsna, te smo svjedočili i brojnim nastupima plivača i plivačica iz regije. Natjecanje je također bilo bogato brojnim izvrsnim rezultatima i rekordima.
Od plivačica izdvajamo Janu Pavalić iz kluba Olimp Zabok koja je isplivala dva rekorda, u prvom dijelu novi apsolutni, ml seniorski, juniorski i ml juniorski rekord u disciplini 100 leptir s vremenom 59.16, a u drugom dijelu novi juniorski i ml juniorski rekord u disciplini 100 slobdno s vremenom 55.06. Meri Mataja iz kluba Kantrida je isplivala ml seniorski i juniorski rekord u disciplini 100 prsno s vremenom 1:07.56. Ana Blažević iz PK Maksimir je isplivala novi ml seniorski rekord u disciplini 200 prsno s vremenom 2:23.63
Od plivača, švicarac Antonio Djaković dva puta je isplivao rekord mitinga, prvi puta u disciplini 400 slobodno s vremenom 3:40.33, a drugi puta u disciplini 200 slobodno s vremenom 1:43.38 i time pokazao izvrsno formu za predsotjeće svjetsko prvenstvo. Vito Polanšćak iz HAPK Mladost je isplivao čak tri rekorda – prvo je čak dva puta isplivao novi kadetski rekord u istoj disciplini, 50m leđno, s vremenom u kvalifikacijama 26.56, a što je dodatno srušio u finalu s vremenom 26.25. Nakon toga je u disciplini 200m leđno isplivao novi također kadetski rekord s vremenom 2:03.95
Također moramo istaknuti i novi europski juniorski rekord u štafeti 4×50 slobodno, kojeg su isplivali naši juniorski reprezentativci s vremenom 1:34.18: Jana Pavalić, Lea Gerard, Jere Hribar, Mario Šurković. Bravo svima!!!
I za kraj spomenimo i najvrjednije rezultate cijelog mitinga. U kategoriji A su to Ana Blažević s 822 boda u disciplini 200m prsno i Antonio Djaković s 893 boda u disciplini 400m slobodno, koji je vlasnik i najvrjednijeg zbroja dva rezultata – 1781 bod za discipline 400m slobodno i 200m slobodno . U kategoriji B najuspješniji su bili Nika Tomić sa 677 bodova u disciplini 200m leđno i Niko Janković sa 765 bodova u disciplini 200m slobodno. U kategoriji C najviše bodova osvojili su Iman Avdić 790 bodova u disciplini 200m slobodno i Roko Krpina 710 bodova u disciplini 1500m slobodno.
Čestitamo svim rekorderima i vlasnicima najvrjednijih rezultata, kao i svim ostalim natjecateljima koji su isplivali svoje osobne rekorde!!
I dok su stariji odmjeravali snage u Zagrebu, u Zadru se održavao GP za kadete i ml kadete, gdje su konačno i mlađe dobne skupine dobile priliku za natjecanje nakon prošlosezonskog lockdowna. U Zadru se okupio velik broj plivačica i plivača, od kojih su mnogi isplivali svoje osobne rekorde, norme za državno prvenstvo te im na tome čestitamo!!
Miting Mladosti jedino je “domaće” plivačko natjecanje koje se redovno nalazi u prijenosu (ili snimci) nacionalne televizije. Za popularizaciju plivanja puno bi pomoglo da se i neka druga važna natjecanja kao što su npr državna prvenstva mogu pratiti na TV ekranima, a ako već nema mjesta u terminima HRT ili SPTV, bilo bi lijepo da se za sva natjecanja, za kvalifikacijske i finalne utrke, osigura i live stream