Uoči upisa u srednje škole donosimo iskustva srednjoškolaca: Zbog čega smo odabrali svoju školu i kako usklađujemo školu i plivanje

Prilikom odabira srednjih škola, i mladi i roditelji imaju potrebe saznati kakva su tuđa iskustva. Zamolili smo nekoliko plivačica i plivača da s nama podijele svoje dojmove o srednjoj školi koju su upisali, razloge radi kojih su odabrali upravo tu školu, koliko su zadovoljni školom, kako usklađuju školske i sportske obveze, kakav je odnos prema sportašima u njihovoj školi; izlaze li im profesori u susret radi treninga i natjecanja itd.

Split

Marul (I. jezična gimnazija, Split, 1. razred) – Planirao sam upisati Prirodoslovnu ili Matematičko-informatičku gimnaziju jer mi prirodni predmeti najbolje leže. U razgovoru s roditeljima prikupili smo sve za i protiv argumente te sam se odlučio za 1. jezičnu gimnaziju iz više razloga:

  • manje od 5 minuta je škola udaljena od zgrade gdje živim, znači neovisan sam o prijevozu, što me vodi do sljedećeg razloga
  • ušteda vremena na dnevnoj razini, s obzirom na svakodnevne treninge često sam u stisci s vremenom,
  • školski program gimnazija se ne razlikuje toliko osim što je naglasak na glavnim predmetima, u ovom slučaju jezicima koji su mi svakako interesantni mada sam do sad učio samo engleski,
  • na oglasnoj ploči škole za vrijeme upisa pisalo je da izlaze u susret sportašima tako da sam računao na razumijevanje zbog izostanaka.

 

Megi  (V. gimnazija Vladimir Nazor Split , 1. razred)

Kada sam razmišljala o srednjoj školi koju bih htjela upisati, ideja mi je bila upisati gimnaziju, i to dobru gimnaziju. Od starijih sam čula kako su gimnazija Vladimira Nazora – V. gimnazija, MIOC i I. jezična gimnazija, najbolje gimnazije u Splitu. Uz to za  gimnaziju Vladimira Nazora čula sam da je malo lakša od MIOC-a, a ima i sportski razred. U sportskom razredu postoji mogućnost dogovaranja s profesorima za ispite, što mi je s obzirom na treninge i natjecanja bilo dosta bitno jer imam prilično naporan raspored.

Proučila sam i prošlogodišnje rezultate mature i vidjela kako su maturanti  V. gimnazije, jako dobro napisali ispite na državnoj maturi. Uz sve navedeno, veliki  plus je što mi je blizu kuće.

 

 

 

 

 

 

Ante  (V. gimnazija Vladimir Nazor Split, 1. razred)  – Kada sam birao školu bilo mi je najprije na pameti da je to škola koja zahtjeva rad i da je škola u kojoj se ne prolazi dobro bez učenja. Htio sam gimnaziju, ali se nisam mogao opredijeliti niti za jedan predmet pa sam uzeo opću gimnaziju. Još se tu našao sportski nazor koji mi nudi prednosti da se lakše snalazim u školi i da lakše uskladim treninge i školu.

 

Rijeka

 Rea  (Gimnazije Andrije Ljudevita Adamića u Rijeci, 2. razred.) Razlog zbog kojeg sam odabrala upravo ovu školu jest kako bih se mogla posvetiti onim što me ispunjuje, a to je plivanje, a da pritom ne ugrozim svoje srednjoškolsko obrazovanje. Posebno sam se radovala tome što će mi nastava raspoređena u turnusima (što bi podrazumijevalo da tijekom školske godine imam 11 ili 12 predmeta koji se izmjenjuju tijekom cijele godine ovisno o njihovoj težini) i mogućnost odabira nekih predmeta koje druge opće gimnazije ne nude (anatomija i fiziologija, kemija s vježbama, geoinformatika i europsko građansko društvo).  I uistinu nisam se prevarila jer mi se škola jako svidjela. Osim prethodno navedenog, moja škola nudi nastavu na engleskom jeziku u pojedinim predmetima što će nam olakšati ukoliko se budemo htjeli upisati u neku međunarodnu školu čija će se nastava održavati na engleskom jeziku.

Također, pripreme za maturu počinju od početka prvog razreda koje mogu biti u obliku testa, radnog listića ili timskog rada. Ono što me posebno veže uz moju školu jest individualan i kreativan način rada koji nam profesori omogućuju u pravoj, ali i virtualnoj učionici. Uz pomoć najboljeg razrednika i ostalih  profesora koji mi izlaze u susret (iako se trudim da se to čim manje dešava) uspješno uspijevam uskladiti sportske i školske obaveze te pokriti svaki izostanak zbog natjecanja ili treninga. Smatram da je bitno naglasiti kako smo mi vrlo mala škola sa svega osamdesetak učenika te se svi vrlo dobro međusobno slažemo te često održavamo radionice i idemo na putovanja koja mogu biti dvodnevna ili čak preko tjedan dana (zbog epidemiološke situacije to se sada promijenilo no veselim se povratku u normalu). Ono što razlikuje našu školu od ostalih jest činjenica da im je jako stalo do našeg uspjeha te da nismo samo broj već pojedinac sa neotkrivenim potencijalom.

Zagreb

 

Nina (XV. gimnazija – MIOC, 1. razred) – Moj prvi plan i želja bio je upisati Prelog (Prirodnoslovna gimnazija), sportski razred, no kako zbog prošlogodišnje karantene nisam uspjela otplivati većinu disciplina koje se boduju na HPS-ovoj listi svestranosti, ostvarila sam malo sportskih bodova za upis i na rang listi u Prelogu bila granična… Kako se ne bih dovela u situaciju da tu ‘izvisim’, ‘prešaltala’ sam se na plan B i odlučila puno više angažirati oko priprema za prijemni u MIOC-u. Nakon što sam položila prijemni i upala u MIOC, više nije bilo dileme i nisam dalje iščekivala rezultate i pomicanje crte u Prelogu. MIOC je postao moj prvi izbor, iako nas je sve bilo pomalo strah hoću li uspjeti uskladiti plivanje i tako zahtjevnu školu. I je, teško je, pogotovo ako želiš biti redovan na treninzima, ali nisam požalila. Profesori jako puno od nas traže ali i pružaju, trude se da nam je sve jasno, ne traže štrebanje nego razumijevanje… Ekipa i atmosfera u razredu su poticajni i motivirajući, svi su jako zainteresirani, žele biti što bolji i uspješniji, ali istovremeno su svi spremni pomoći ako nekome zapne…

Što se tiče plivanja, profesori jako poštuju kad se netko ozbiljno bavi sportom, no ipak se inzistira na tome da je škola na prvom mjestu i ne toleriraju nikakvo ‘izvlačenje’ na račun treninga ili natjecanja.

Iako mi je u početku bilo dosta stresno i teško se bilo priviknuti na dnevni ‘program’ u kojem nema slobodnog vremena, sad mi se čini da su stvari sjele na svoje mjesto i da dosta uspješno uspijevam gurati i školu i plivanje. Ipak, moram priznati da plivanje malo pati, ne uspijevam biti sto posto redovna na treninzima, pogotovo na suhim jer si često jednostavno ne mogu priuštiti tih 3 sata manje za učenje u danu…  No, škola je i meni prioritet, pa se samo nadam da ću i s nešto manje treninga uspjet što duže ostati u plivanju….

Tara (I. Športska gimnazija, 1. razred) – Moram reći kako sam jako zadovoljna srednjom školom. Odabrala sam je kako bih mogla uskladiti školske obaveze s treninzima i mislim kako nisam pogriješila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nastava je u jednom turnusu, jutarnjem. Radi trenutne epidemiološke situacije razred je podijeljen u 2 grupe; dok jedna grupa ima 3 dana nastave doma, druga grupa za to vrijeme dolazi u školu. Nakon toga se zamijenimo pa grupa koja je bila online ide 2 dana na nastavu, a oni koji su bili u školi, prelaze na online nastavu. Moj razrednik ne odobrava izostanke radi treninga i natjecanja pa sam u školi redovita. Osim toga, profesori nam izlaze u susret. Imam i jako dobru ekipu.

Ema (Prirodoslovna škola Vladimir Prelog, 2. razred) – Upisala sam Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga, smjer prirodoslovna gimnazija, sportski razred. Odabrala sam ovu školu iz razloga što me zanimaju prirodoslovni predmeti kojima se želim posvetiti u daljnjem školovanju, a i  imaju sportski razred pa mogu uskladiti svoje školske i sportske obaveze. Ja sam osobno jako zadovoljna sa svojom školom, točno je ono što sam htjela upisati. Uz to imam i odgovaranje po dogovoru i dopušteni su mi izostanci da mogu trenirati i ići na natjecanja. U početku mi je bilo dosta naporno ići s treninga u školu i obrnuto, ali s vremenom sam se navikla i sada imam neku dnevnu rutinu gdje uspijem i trenirati i učiti za školu. Škola je dosta zahtjevna i profesori nas žele što bolje pripremiti za državnu maturu, što mi se jako sviđa kod ove škole, pogotovo to što se bazira na prirodnim predmetima kao što su kemija, biologija i fizika, što mene najviše i zanima. Profesori nam izlaze u susret koliko god mogu, jer smo sportski razred, i izostanci za treninge su nam dopušteni sve dok su nam ocjene zadovoljavajuće i nemamo manjak ocjena. Sve u svemu, moj smjer je stvarno odličan i preporučila bi ju svakome tko je dobar učenik, ima volje za učenjem i koga zanimaju prirodni predmeti, a da se u isto vrijeme želi baviti sportom.

 

Magdalena (I. gimnazija, Prirodoslovno-matematički smjer, 2. razred) Učenica sam I. gimnazije u Zagrebu, prirodoslovno matematičkog programa. Pri odabiru škole u kojoj ću nastaviti svoje obrazovanje najvažniji kriteriji su mi bili: prirodoslovno matematički program i kvaliteta škole, a zatim, nastava u jednoj smjeni te blizina kuće i bazena. Moj odabir je pao na I. gimnaziju, a za upis u prirodoslovno matematički program trebalo je imati 80 bodova. Nastava je prošle školske godine bila samo u jutarnjoj smjeni s početkom u 8 sati. Ove školske godine zbog situacije uzrokovane potresom u Zagrebu, nastava se odvija dvosmjenski. Jako sam zadovoljna ekipom u razredu, muško-ženski omjer je 1:3, većina nas se bavi nekim sportom i svakodnevno trenira, ali ipak svi su zainteresirani za učenje i izvršavaju sve svoje školske obaveze.

Atmosfera u našem razredu je vrlo prijateljska i poticajna za učenje. Što se tiče profesorske ekipe, uz poneku iznimku, svi se trude kako bi što bolje i zanimljivije objasnili gradivo. Kategorizirani sportaši imaju pravo na odgovaranje po dogovoru, a ostali ovise o dobroj volji i razumijevanju razrednika. U normalnim uvjetima, kad je škola samo ujutro, stižem odraditi trening prije škole bez potrebe za izostajanjem s nastave i naravno, popodnevni trening. Ove školske godine domaćini smo školi koja je stradala u potresu, tako da je nastava u smjenama. U tjednu kad sam u popodnevnoj smjeni, odrađujem samo jutarnji trening jer meni popodnevni trening počinje u 15 sati što znači da bih izostala iz škole 4 sata, više puta tjedno. Iako je škola tolerantna i nema problema oko izostanaka zbog sudjelovanja na sportskim natjecanjima, nisam sigurna da bi uvažila učestalo izostajanje radi treninga. Osim toga, to je nešto što ne bih ni preporučila jer je srednjoškolsko gradivo prilično opsežno, puno je projekata tijekom godine za rad kod kuće, a i program prirodoslovno matematičke gimnazije i sama škola prilično su zahtjevni. Međutim, uz dobru organizaciju vremena, sve se stigne.

 

Nika (Prirodoslovna škola Vladimir Prelog, 3. razred) -Prelog sam upisala jer se nastava iz meni tri bitna predmeta (kemija, biologija, fizika) odvija uz vježbe, što je jako bitno za maturu. Uz to škola ima sportski razred koji ima nastavu samo u jutarnjoj smjeni i odgovaranje po dogovoru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Usklađivanje školskih i sportskih obaveza je jako zahtjevno. U dogovoru s razrednikom dozvoljeno mi je izostati s prvog sata samo dva puta tjedno. Odlazak na pripreme mora se najaviti mjesec dana ranije. Kao i u svakoj školi neki profesori imaju manje, a neki više razumijevanja za sportaše. Škola ima stroga pravila ponašanja za sve, pridodaje puno pažnje socijalnom aspektu obrazovanja i daje širok spektar znanja. Sve u svemu zadovoljna sam svojim izborom.

 

Jakov (Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju – Web-dizajner – sportski razred, 1. razred) – Glavni razlog za odabir srednje škole bio je taj što Škola za grafiku ima sportski razred. Školom sam relativno zadovoljan i nemam nekih velikih primjedbi.

Smatram kako je moja škola, za srednju školu dosta lagana. Pogotovo kad usporedim s prijateljima koji su u upisali neke gimnazije. U školi su sportske i školske stvari dobro usklađene, a profesorima ne smeta raniji izlazak s nastave radi treninga. Nastava je samo prijepodne, ali smo ove školske godine radili i po modelu B; podijeljeni u dvije grupe pa je pola razreda imalo nastavu uživo, a druga polovica online. Tek smo sada svi na okupu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Luka (Gimnazija Tituša Brezovačkog, maturant) Kada sam odlučivao koju ću srednju školu upisati 2 glavna faktora su bila da je opća gimnazija na dobrom glasu i da imaju razumijevanja za sportaše. Zato sam upisao 8. gimnaziju – gimnazija Tituša Brezovačkog koja se reklamirala kao škola koja podržava sportaše. Za razliku od nekih drugih gimnazija oni su svoja obećanja u ispunili. Sportaši s odgovarajućim dokumentima su dobili ,,status sportaša” tj. odgovaranje po dogovoru s predmetnim profesorom te su svi profesori bili dužni držati se toga, što svi i jesu. U 2. razredu od 30 učenika u mom razredu 19 je imalo status sportaša. Da sam zadovoljan sa upisanom školom mogao sam reci već u prvom polugodištu 1. razreda. Svi profesori su korektni i kod svakog znaš sto traži od tebe. Nepravedni profesori su iznimka u 8. Gimnaziji, gotovo pa ih ni nema.

Sa svojim 4-godišnjim pohađanjem ovo gimnazije ne mogu biti zadovoljniji. Što se tiče društva, opet sve najbolje. Za upad u školu potrebno je svih 80 bodova, a prije dvije godine su čak i uveli i prijemni ispit što zapravo garantira normalno okruženje u razredu. Upoznao sam ljude s kojima ću ostati u kontaktu dugo nakon maturiranja. Prvi razred bih lagao kad bih rekao da nisam imao problema s usklađivanjem školskih obaveza i treninga plivanja. Mogu reci da sam se dosta teško privikavao na novu ogromnu količinu kompleksnijeg gradiva, sto se vidjelo i na  ocjenama i u bazenu. Također sam stavljao  druženje s novim ljudima ispred školskih i plivačkih obaveza. Prosjek škole je 4.7 pa mogu reci da sam bio i vise nego razočaran vrlo dobrim uspjehom. U 2. razredu sam se uozbiljio i napredovao i u plivanju i u školi završivši razred s odličnim uspjehom. Ljeto 2. razreda također je obilježilo odlazak naše škole na svjetsko školsko  prvenstvo u plivanju u Rio de Janeiro, Brazil pod vodstvom ravnatelja i razrednice. Nakon tog dvotjednog puta, ravnatelj je, upoznat s našim sportom i uspjesima (moje 4. mjesto na 200 slobodno, Roko Pozarić 4. mjesto 50 slobodno), zadobio ogromno poštovanje za nas i za plivanje te mi je u 3. i 4. razredu odobrio redovno izostajanje s nastave uz dostavljenu ispričnicu od kluba radi odrađivanja treninga. To mi je uvelike pomoglo te sam 3 razred završio odličnim uspjehom i daljnjim napretkom u plivanju. Trenutno se uz svakidašnje duple treninge pripremam za maturu i jedva čekam okrenuti novu stranicu u životu. Za kraj, svakom sportašu kojemu je stalo do onoga sto radi, želi se ozbiljno nastaviti baviti plivanjem i ima mogućnost upisa, toplo preporučam da razmotri gimnaziju Tituša Brezovačkog i sigurno neće požaliti.