Što su Rudolphove tablice i koliko nam one govore o uspješnosti mladih plivača

 

Jeste li čuli da neki rezultat vrijedi toliko i toliko Rudolphovih bodova ili se nalazi u nekom razredu? Možda ste čuli ali niste znali puno o tome. U ovom vam članku želimo pojasniti što su Rudolphovi bodovi te kako ih pravilno tumačiti.

Rudolphovi bodovi su mjera kojom se iskazuje optimalna plivačka sprema i performans u odnosu na dob, a baziraju se na analizi rezultata njemačkih plivača koju je razvio dr. Klaus Rudolph.

Nakon debakla na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu, kada su se njemački plivači vratili bez medalja i A finala, vodstvo njemačkog plivačkog saveza (DSV) moralo je pronaći način za povratak među najjače plivačke nacije. Tim njemačkih stručnjaka za plivanje na čelu s dr. Klausom Rudolphom, njemačkim trenerima i nacionalnim trenerom njemačke selekcije, napisao je vrlo detaljan koncept o pronalasku, sportskom obrazovanju, motivaciji i kontinuiranoj podršci mladim plivačkim talentima. Među ostalim, ustanovljena je i ova metodologija mjerenja u kojoj se svaki rezultat svrstava u jedan od 20 razreda, pri čemu su rezultati od 16-20 razreda u razini svjetskog vrha.

Primjer Rudolphove tablice i bodova za plivače, 13 godina

Donosimo prijevod pojašnjenja uz Rudolphove tablice kao i sugestije samog dr. Klausa Rudolpha, autora spomenutih tablica. A ovdje možete preuzeti originalni dokument.

‘Plivačka su postignuća rezultat talenta i rada. Uspješnost nekog plivača i razlike u odnosu na ostale plivače – posebice u djetinjstvu i adolescenciji – mogu biti posljedica kako biološkog razvoja, tako i trenutne količine i kvalitete treninga. Stoga je važno naglasiti da najbolji plivači u svojim godištima nisu nužno i automatski talenti, niti im je zajamčena vodeća pozicija u budućnosti.

Prilikom formiranja plivačkih skupina, bez obzira radi li se o grupama u klubu ili u reprezentaciji, takve bi se stvari trebale uzimati u obzir. U tu su svrhu određeni tipični razvojni procesi; od dobne skupine osmogodišnjaka do opće kategorije/otvorene klase; a u drugom koraku do „svjetske razine“ (srednja vrijednost deset najbržih svjetskih rezultata). Na toj osnovi, a ovisno o razini performansi svojih plivača, svaki se trener može odlučiti za određenu razinu (rezultat). Što se više spušta u “hijerarhiji izvedbe”, tada će i izvedba biti lošija. Pri tome je važno poštivati pravila natjecanja definiranih od strane plivačkog saveza.

U interesu sustavnog povećanja performansi u juniorskoj dobi fokus nikada ne bi trebao biti na pojedinoj disciplini, već na svestranosti u sve četiri tehnike. Specijalizacija se odvija tek kasnijim treninzima. Odabir razine izvedbe uvijek treba napraviti s velikom psihološkom i pedagoškom odgovornošću. U slučaju bilo kakvih nedoumica treba donijeti odluku u korist sportaša, posebno u slučaju plivača koji kasnije sazrijevaju.’

Autor sugerira i kako dječaci i djevojčice mogu trenirati zajedno do 12 godine, ali nakon toga njihovi se rezultati previše razlikuju da mogu nastaviti trenirati na isti način (iste zadatke, iste start pauze i sl.).

Okvirni vodič

Rudolphove tablice 2020

Rezultati od 16 do 20 razreda

 • 20 bodova – svjetski vrh – apsolutna kategorija (ili u području najboljeg svjetskog rezultata za pojedinu dobnu kategoriju)
 • 19 bodova – priključak svjetskom vrhu
 • 17/18 bodova – vrhunski rezultat na nacionalnom nivou
 • 16  bodova – priključak vrhunskim rezultatima na nacionalnom nivou (uz dobar trening može se doći do nacionalnog nivoa)

Rezultati od 15 do 11 bodova su vrhunski rezultati. U Njemačkoj su plivači koji isplivaju takve rezultate praćeni od strane regionalnih plivačkih centara. U državama koje ulažu i prate plivanje, plivače koji postižu takve rezultate trebalo bi pratiti i posvetiti više brige njihovoj plivačkoj karijeri.

 • 14/15 bodova – visoka razina izvedbe
 • 12/13 bodova – srednja razina izvedbe
 • 11 bodova – niža razina izvedbe

Rezultati ispod 11 razreda služe klubovima za formiranje homogenih grupa za treninge, prema nivou rezultata i prema nivou kvalitete.

 • Rezultat >10. razreda – 1. kategorija
 • Rezultat 7.-9. razreda – 2. kategorija
 • Rezultat 5.-6. razreda – 3. kategorija
 • Rezultat 3.-4. razreda – 4. kategorija
 • Rezultat 1.-2. razreda – 5. kategorija