Sigurnu kartu za Tokio imaju samo Grgić i Mogić, 16 je B normi ali samo još dvije prilike za kvalificirati se

 

foto: Saša Wozdecky

Nakon prošlogodišnje odgode, sada već ‘sitno’ brojimo do Olimpijskih igara u Tokiju (23.7.-8.8.), a posebno je napeto sportašima koji još uvijek hvataju norme, budući da je zbog COVID situacije smanjen i broj natjecanja… Naime, rok za kvalifikacije je 27. lipnja, ali nije dovoljno isplivati normu na bio kojem natjecanju već to mora biti natjecanje koje je FINA odobrila i uvrstila u kalendar kvalifikacijskih natjecanja.

Da bi natjecanje dobilo oznaku „kvalifikacijskog natjecanja za OI“, organizatori (kao i nacionalni sportski savez) su dužni osigurati neke uvjete (elektroničko mjerenje vremena, licencirani suci, anti-doping kontrola na kraju natjecanja), te ga na vrijeme prijaviti FINI. U 2021. godini kvalifikacijska natjecanja u HR su miting Victoria-Primorje, Ekipno PH i miting Zlatni Medvjed.

S obzirom da je Victoria zbog epidemioloških razloga otkazana, Hrvatskom plivačkom savezu smo uputili upit je li moguće prijaviti neka druga, zamjenska natjecanja kako bi plivači imali što više prilika za isplivati norme.

‘Procedura i rokovi za prijavu kvalifikacijskih natjecanja točno su određeni od strane FINE. HPS je ispoštovao sve rokove i procedure te prijavio sva planirana natjecanja. Nije moguće prijavljivati zamjenska natjecanja naknadno ‘, odgovorili su iz HPS-a na naš upit.

Prema sadašnjem službenom kalendaru, dakle, plivači koji nisu isplivali norme mogu to još uvijek pokušati isplivati na Ekipnom prvenstvu Hrvatske ili na mitingu Zlatni medvjed u lipnju. Nadamo se da će epidemiološka situacija dozvoliti održavanje tih natjecanja i da će plivači isplivati (ili potvrditi već isplivane) norme za Olimpijske igre.

Kao što znamo, za sad od naših plivača u Tokio sigurno putuju jedino (ako naravno sve bude u redu sa zdravljem i formom) Splićani Franko Grgić i Marin Mogić.

Osim što je uvjerljivo najmlađi plivač (još je samo jedan 16-godišnjak u konkurenciji, tunižanin Ahmed Hafnaqui) među ‘vlasnicima’ A norme u disciplini 800 slobodno, Grgić za sada ima i 9. najbolje vrijeme. Još bolje stoji u konkurenciji na 1.500 slobodno u kojoj se rezultatom 14.46,09 plasirao kao 6. najbolji, dok je Mogić sa svojih 15.00,38 na 20. mjestu.

B norme pak ima petero naših plivača, no dvoje od njih već su izvan igre.

Bruno Blašković, koji posljednjih godina pliva i studira u Americi, ima B normu na 50 i 100 slobodno, no nažalost, početkom veljače pukao/napukao mu je kralježak, te ne može trenirati 6 do 8 mjeseci.

B normu na 100 i 200 leđno ima, pak, Anton Lončar, Amerikanac hrvatskih korijena koji posljednjih nekoliko godina pliva za Hrvatsku. No ni on sigurno neće na OI jer je u listopadu 2019. prekinuo svoju plivačku karijeru.

Još jedan američki student, Nikola Miljenić također je isplivao B normu na 50 slobodno gdje mu do A norme nedostaje samo 48 stotinki, te se nadamo da će uspjeti do kraja kvalifikacija i to isplivati i osigurati siguran nastup u Tokiu.

Dubravaš Ognjen Marić ima pak B normu za 200 slobodno, a bivši medveščakovac, sada plivač PK Maksimir Nikola Obrovac još je prije dvije godine isplivao B normu na 100 prsno. I Nikola ima zdravstvenih problema te i njemu želimo brz oporavak.

Kod plivačica je situacija lošija, imamo za sada isplivane samo B norme u tri discipline.

Mladostašica koja studira u Americi, Matea Sumajstorčić, ima B norme na 800 i 1500 slobodno, kao i članica PK Medveščak Klara Bošnjak. Na 200 leđno B normu je isplivala Primorjašica Ana Herceg.

Svim plivačicama i plivačima koji su isplivali B normu na kvalifikacijskim ili pak na nekom od natjecanja koja nisu odobrena od strane Fine, kao što je npr. Ana Blažević iz PK Maksimir isplivala B normu na 200 prsno na HEP-ovom kontrolnom mitingu 13. ožujka, želimo da na preostalim kvalifikacijama isplivaju i A norme i na taj način osiguraju nastup u Tokiju.

Kvalifikacijska pravila – kako s B normom na OI

Fina je objavila kalendar odobrenih kvalifikacijskih natjecanja na svojim web stranicama, te ga je povremeno ažurirala sve do veljače ove godine. Razdoblje definirano za kvalifikacije je 01.03.2019.-27.06.2021.

Plivači koji isplivaju A norme imaju automatski pravo nastupa na OI. Svaka država ima pravo poslati po dva plivača s A normom po disciplini. U slučaju B norme dozvoljen je samo jedan plivač po disciplini, ali samo s pozivnicom.

Ukupan broj Fina natjecatelja na OI je 878. U slučaju da prijavljenih natjecatelja s A normom ima manje od tog broja, Fina poziva natjecatelje s B normom. Takve pozivnice će se podijeliti prema renking pozicijama na dan 27.06. Plivači s B normama mogu nastupiti samo u disciplinama za koje su dobili pozivnicu.

Sa 15 plivača u Sydneyu i Pekingu spali na 2…

Zanimljiv podatak koji itekako govori o trendovima i kvaliteti hrvatskog plivanja (o kojima smo već pisali u velikoj analizi hrvatskog plivanja) zasigurno je onaj o broju plivača sudionika na Olimpijskim igrama kroz cikluse. U Atlanti ’96. imali smo tako 11 plivača, u Sydneyu 2000. njih 15, što je povijesni rekord, u se Ateni 2004. natjecalo 11 plivača, a u Pekingu 2008. njih devet. Bila je to zlatna era hrvatskog plivanja jer smo na posljednje dvije olimpijade, u Londonu 2012. i Riu 2016. imali tek 3, odnosno 2 plivača. U Tokio, bude li sve kako treba sa zdravljem i formom, putuju za sad dvojica plivača. Možemo li i hoćemo li ikad više bolje od toga?