Sara Cobal: Osvrt na dodatke prehrani za mlade sportaše i njihov utjecaj na izvedbu

Svaka osoba koja se kontinuirano bavila nekom tjelesnom aktivnošću, prije ili kasnije, susrela se s „vrućom“ temom dodataka prehrane za sportaše. Mnoštvo ih je, „svi ih koriste“, bez njih nema uspjeha iako je dokaz tome samo subjektivno svjedočanstvo o poboljšanoj izvedbi. Zvuči li vam ovo poznato?

 

Jedan članak nedovoljan je kako bi se osvrnuo na opsežnu temu dodataka prehrane za sportaše, učinke na izvedbu te na zdravlje profesionalnih i rekreativnih sportaša, posebice onih mladih. No, danas ćemo se osvrnuti na ključne segmente koje je potrebno uzeti u obzir prilikom donošenje odluke je li vašem djetetu doista potreban neki dodatak prehrani.

Kao i svaki stručnjak, moram se osvrnuti na Pravilnik o hrani za posebne prehrambene potrebe (NN 81/2004)  jer tako to struka nalaže, no nije to bez razloga. Kratko ću, obećavam.

Definicija dodataka prehrane kaže da su dodaci prehrani za sportaše hranjive tvari koje se dijele na koncentrirani izvori hranjivih sastojaka (vitamini i minerali) ili druge supstancije s prehrambenim ili fiziološkim funkcijama, same ili u kombinacijama u doziranom obliku, sa svrhom da potpomognu unos ovih hranjivih sastojaka (masne kiseline, aminokiseline, vlakna, biljne vrste, ekstrakti biljnih vrsta, mikroorganizmi, jestive gljive, alge, pčelinji proizvodi i druge tvari s hranjivim ili fiziološkim učinkom).

Ovo sam navela kako bismo raspoznali zapravo da postoje više kategorija dodataka prehrani za sportaše. Tako primjerice dodatak prehrani u obliku željeza ili dodatak baziran na razgranatim aminokiselinama svakako predstavljaju različite kategorije.

Odmah u srž – koji dodatci prehrani imaju dokazane učinke?

Tijekom godina proveden je veliki broj istraživanja kojim se željelo ustanoviti  učinak različitih dodataka prehrani na zdravlje, sportsku izvedbu (povećanje mišićne mase, odgođeni osjećaj umora, …). Prema istraživanju suradnika s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu jedino se za sljedeće suplemente podupire korištenje u specifičnim situacijama u sportu – sportski napitak, sportski gel, sportska slastica, tekući obrok, whey protein, sportska pločica, kalcij-suplement, željezo-suplement, probiotici, multivitamini i minerali, D vitamin, nadomjestak elektrolita, kofein, kreatin, bikarbonat. Uočit ćete da se veliki broj dodataka prehrani za sportaše o kojima često imamo prilike slušati u „sportskim krugovima“ uopće ne nalaze na ovom popisu. A najvažnije, navedeno se odnosi na korištenje u odraslih, a ne u djece i mladih. Zašto je to tako?

Istraživanja povezana uz dodatke prehrani se predominantno provode na odrasloj populaciji. Kontroliranih kliničkih studija koje uključuju djecu i mlade gotov nema, pri čemu onda nisu niti poznati dugoročni učinci uzimanja sličnih dodataka prehrani. Nadalje, poznato je da adolescenti prolaze kroz značajne anatomske i fiziološke promjene za vrijeme puberteta radi čega učinci dodataka prehrani mogu biti različiti tijekom godina.  Dodatno je potrebno naglasiti kako se u dodatcima prehrani nerijetko nalaze i dodane tvari čije učinke na zdravlje djece i mladih su nedovoljno istražene. Dakle, u praksi su roditelji i mladi sportaši često izloženi preporukama za korištenje dodataka prehrani, a većina dostupnih saznanja o njima temeljena su na podacima za odraslu populaciju, a time su i manjkavi.

Pilula ili hrana?

Krovne institucije imaju vrlo jasan stav kada je riječ o djeci i mladima u sportu. Svi napominju važnost pravilne prehrane te ističu da je prioritet primarno osigurati uravnoteženu i raznovrsnu prehranu koja će zadovoljiti energetske i nutritivne potrebe mladih sportaša kako bi se osigurao rast i razvoj, a onda sportska izvedba.

Samim time zadovoljit će se i potrebe za mikronutrijentima – vitaminima i mineralima. Dakle, prednost se svakako daje hrani u svom cjelovitom obliku odnosno zlatnom standardu tzv. „hrana prije svega“ (eng. Food first approach). Ne postoji čarobna pilula niti jednostavno, brzo rješenje koja će osigurati fenomenalnu sportsku izvedbu. Prehrana je nevidljivi trening, osigurat će zdravstvenu dobrobit i biti ključni dio slagalice na putu ka osvajanju i postizanju sportskih rezultata. Ako spomenuti segment nije adekvatno posložen nema dodatka prehrani koji će osigurati zdravlje i/ili poboljšanu izvedu, a i naziv dodatak prehrani ipak govori za sebe, zar ne?

Postoje li ipak situacije kada se mogu primijeniti dodatci prehrani?

Da.

Istraživanja, iako potiču primjenu „hrana prije svega“ pristupa, naglašavaju važnost sagledavanja života jednog sportaša u cijelosti. U tom smislu je ponekad teško osigurati sve hranjive tvari kada su energetske i nutritivne potrebe izrazito visoke, ako kontinuirano sudjeluje u međunarodnim natjecanjima koji podrazumijevaju veliki broj putovanja, ako je mlada osoba primjerice vegetarijanac  ili vegan, ima dokazane deficite vitamina/minerala, alergije ili oboljenja. U tom smislu je potrebno biti praktičan i pronaći način kako zadovoljiti sve energetske i nutritivne potrebe u danoj situaciji. U takvim slučajevima preporuka je se savjetovati sa stručnom osobom kako bi se to postiglo – liječnikom ili nutricionistom.

U svakodnevnoj praksi koriste se dodatci prehrani koji se mogu koristiti u dječjoj i adolescentskoj populaciji kao potpora prilikom intenzivnijih napora te kao nadoknada vitamina i minerala kada je prisutan deficit. Nerijetko se primjenjuju izotonici kao izvor ugljikohidrata radi „brze“ nadoknade glukoze te proteinski prašci/pločice za unos proteina kada jednostavno nije moguće osigurati obrok cjelovitom hranom.

Kako na „jeftin“ način osigurati dobru sportsku izvedbu, ali i poslati pravu poruku djeci i mladima?

Postoji još niz mehanizama koji su besplatni, a također mogu značajno utjecati na sportsku izvedbu. Jedan od takvih mehanizama je adekvatna i kvalitetna količina sna.

Zdrava i besplatna navika, a esencijalna za oporavak, dobro zdravlje te sportsku izvedbu djece i mladih. Iako vrlo banalan primjer i možda nezanimljiv, to je samo jedan od alata koji svaki dan imamo u rukama, a izrazito je moćan. Ovakvom metodama odnosno alatom ujedno i šaljemo onu pravu poruku – nije potrebno koristi dodatne tvari kako bismo postizali željene rezultate niti koristiti „prečace“ do našeg željenog cilja.

Ovim člankom malo smo zagrebli po površini ove doista opsežne teme. Opširnije preporuke, ali i savjete o dodatcima prehrani, utjecaju na izvedbu mladih sportaša, alatima za pomoć roditeljima u primjeni dodataka prehrani u mladih sportaša potražite na radionici iste tematike koja će se održati  31. svibnja 2022., u 20:00 sati. Prijave još kratko traju, a svoje mjesto u virtualnoj učionici možete osigurati prijavom na mail info@plivanje.net

Sara Cobal, mag.nutr.

Više o Sari:

Sara je zaposlenica Hrvatskog liječničkog, u sklopu kojeg je voditeljica različitih projekata, među kojima je i javnozdravstveni program PETICA – igrom do zdravlja koji se bavi prevencijom pretilosti u djece školske dobi. Sudjeluje u osmišljavanju i organizaciji edukacija povezanih uz važnost pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti za zdravlje djece i odraslih koje se provode u osnovnim školama Republike Hrvatske. Autorica je edukativnih brošura na temu pravilne prehrane i zdravih životnih navika namijenjenih djeci školske dobi te odraslima.
Uz Sarinu stručnost i bogato iskustvo u radu s djecom i mladima, moramo spomenuti da surađuje i sa sportašima, te da se kao mlada i sama bavila plivanjem, a kasnije odbojkom te planinskim trčanjem.