Rezime 2021.

I za kraj godine, mali osvrt na proteklo razdoblje…

2021. godina bila je izazovna, s puno situacija u kojima se, po našem mišljenju, nije bilo jednostavno snaći te zasigurno ne zavidimo HPS-u na ulozi koja ih je dočekala.

Početkom veljače ukinut je lockdown za plivače (za što se bez lažne skromnosti smatramo jedinima zaslužnima), te se trebalo posvetiti povratku plivača u bazene, jer su se posljedice proljetnog lockdowna mogle vidjeti i po manjem broju registriranih natjecatelja u protekloj godini. Naime, kao što možemo vidjeti po statistici objavljenoj na službenim stranicama HPS-a, u 2020 je registrirano ukupno 2626 plivača, dok je 2019. ta brojka bila 3253 plivača. Prisutan je trend pada koji možemo povezati s epidemiološkom situacijom, ali sigurno ima i drugih razloga. Svima nam je jasno da je potrebno kontinuirano raditi na povećanju baze plivača i da bi to trebao biti jedan od prioriteta HPS-a i samih klubova. Smatramo da trenutno ima dovoljno uvjeta za to, da je svaki novi bazen dobrodošao, ali da izgradnja novih bazena ne treba biti isključivi prioritet već bi prioritet trebao biti sustavan, organiziran i planiran razvoj nacionalne strategije hrvatskog plivanja.

U nastavku ćemo istaknuti i osvrnuti se na neka od događanja ove godine.

Organizacija 1. i 2. plivačke lige (za seniore i juniore)

Ovu aktivnost svakako želimo pohvaliti jer su time svi registrirani plivači dobili priliku nastupa na natjecanjima. Posebno se to odnosi na mlađe dobne skupine, jer svi znamo što djeci znače natjecanja. Samo treniranje je njima vrlo suhoparno ako je bez ikakve provjere sebe i konkurencije, prijatelja i ostatka ekipe, pozitivno nabijene natjecateljske atmosfere. Jedino nam je žao što je projekt smišljen skoro 6 mjeseci nakon što su donesene prve mjere koje su ograničile treninge za sportaše individualnih sportova, a koji su bili dopušteni plivačima prve tri kategorije (njih 83). Iako su ligaška natjecanja bila od početka dopuštena. Na navedeno smo u svojim dopisima uporno upozoravali čak i nakon što su dopušteni treninzi za sve kategorizirane plivače. Ali ipak na kraju odlična reakcija i organizacija ovih ligaških natjecanja.

Live stream s natjecanja i online startne liste

S obzirom na zabranjen ulaz na tribine, organizacijom live streama nam je dočaran barem djelić atmosfere. Svaka čast na ovome, iskreno se nadamo da će to postati standard i nakon što jednog dana bude ponovo i dopušten ulazak gledatelja na tribine. Naša molba prema HPS-u je da i dalje podržava i pomaže klubovima organizatorima natjecanja u organizaciji i live streama, bez obzira na prisutnost gledatelja. Također smatramo i da startne liste trebaju ostati online, i da to treba postati standard. Sačuvajmo šume i smanjimo potrošnju papira za printanje startnih lista na dan natjecanja, kojih ionako nikad nije dosta i uvijek neki roditelj ostane bez startne liste.

Veća prisutnost na društvenim mrežama

U protekloj se godini HPS poprilično aktivirao na društvenim mrežama. Smatramo kako je pozitivna stvar što je plivačima dano više medijskog prostora, te što će njihovi uspjesi potaknuti djecu da se uključe u plivanje, ali i osigurati sponzore. Važno je pripaziti na kvalitetu objavljenog sadržaja i materijala jer nam se ponekad čini da su neke stvari krivo postavljene, da nemaju veze s trenutno aktualnim događanjima, ili da ih je objavio netko tko baš nema neko plivačko „predznanje“.

Novi web HPS-a

Konačno osvježenje 😊 Nakon dugog niza godina, Hrvatski plivački savez ima stranicu na kojoj je moguće pronaći (gotovo) sve informacije. A uz to izgleda lijepo i moderno.

Stručna podrška reprezentativcima

S ovakvim nečim smo se po prvi put susreli ove godine i nadamo se da će HPS nastaviti s istom praksom. Naime, ove su godine na pripremama po prvi put uz fizioterapeuta bili prisutni liječnik, nutricionist i psiholog. Podržavamo ovaj korak HPS-a, kao i svaki drugi kojima se pruža podrška plivačima. Sugeriramo dodatno da motiviraju i podrže klubove u sličnom pristupu i da svojim članovima povremeno organiziraju neko motivacijsko predavanje psihologa, ili prezentaciju nutricionista.

Pripreme reprezentacije u Bugarskoj

Početkom godine u planu su bile visinske pripreme reprezentativaca u Bugarskoj. Cijela priča je ispala vrlo nespretno, isključivo zbog nedostatka komunikacije kako od strane HPS-a tako i od strane klubova. Roditelji maloljetne djece nisu imali nikakve informacije o tome kuda se ide, kakva je organizacija s obzirom na Covid-19, što se može očekivati u kojem slučaju, itd. Da ne pričamo o tome da se do zadnjeg dana nije znalo ide li se ili se ne ide. Uglavnom, priča je završila naprasnim otkazivanjem priprema večer prije polaska, na stranu to što su neki roditelji potrošili nemale novce za zimsku opremu, ili to što je većina djece bila izuzetno razočarana neodlaskom. Ne možemo se oteti dojmu da se moglo puno ranije i na vrijeme odlučiti i iskomunicirati sve s roditeljima, nije da se zadnji dan desilo nešto neplanirano što je bilo razlog za otkazivanje priprema. Našim plivačima bi takve pripreme itekako koristile, pa nas je stoga još više iznenadilo otkazivanje već isplaniranog odlaska.

Odlazak na natjecanja izvan Hrvatske

Natjecanja koja se održavaju izvan Hrvatske su izuzetno bogato iskustvo za sve plivače. Željeli bismo vidjeti da hrvatske plivačice i plivači sudjeluju na mnogim međunarodnim natjecanjima i na taj način probijaju tremu i skupljaju iskustvo. Ovdje ne govorimo samo o reprezentaciji, nego o svim plivačima svih dobnih skupina. Ne vidimo da bi u organizaciji ovakvih gostovanja HPS ili klubovi imali neke velike troškove, ionako sva sudjelovanja plaćaju roditelji. Stoga nas je neugodno iznenadilo i ražalostilo kontinuirano otkazivanje svih reprezentativnih natjecanja izvan Hr u prvom dijelu godine. Nadamo se da će se taj pristup promijeniti i da će naši plivači i plivačice (svih kategorija, ne samo reprezentativci) imati barem nekoliko prilika kroz godinu za odlazak na neko natjecanje izvan Hrvatske.

Česte izmjene „dužnosnika“

Ekipa koja je bila nominirana u Stručno tehničku komisiju, da bi samo koji mjesec kasnije bila zamijenjena novom ekipom. Bez šanse da nešto naprave, jer je naravno bio plivački lockdown i jer je HPS otkazao sva međunarodna gostovanja. Ne uzlazimo tko je tu, kakva je čija kvaliteta, i kako se zovu članovi, no činjenica je da ovakvi potezi ostavljaju jako loš dojam. Nadamo se da će u budućnosti biti manje ovakvih „izmjena“ i da će se dati vremena ljudima koji su odabrani na određenu stručnu funkciju da tu nešto i naprave.

FINA stipendije

Fina je u rujnu objavila natječaj za jednogodišnje stipendije, za po jednog plivača ili plivačicu iz svake države članice Fina-e, a koje nominira nacionalni savez. Stipendija nudi ono što naše plivačice i plivači ovdje mogu samo sanjati. Definirane su norme koje takav kandidat mora zadovoljiti, a prema rezultatima u Hrvatskoj ima preko nekoliko kvalificiranih plivača i plivačica. Uputili smo upit HPS-u jesu li poslali nominaciju i koga su nominirali. Odgovor smo dobili brzo – nominacija je poslana i čeka se odluka. Ne znamo tko je nominiran. Ne znamo ni do kad se čeka odluka. Ne možemo se oteti dojmu da je naš HPS možda zaboravio poslati nominaciju?? Stipendija se dodjeljuje za sezonu 2021./2022., pa je jako čudno da još nije donesena odluka. Iskreno se nadamo da će za sljedeću sezonu HPS nekoga nominirati i onda to transparentno i objaviti.

Kadeti i Mlađi juniori

U prethodnoj sezoni postojala je Mlada reprezentacija koju su činili najbolji kadeti. Ove sezone je to ukinuto i osmišljeni su „razvojni regionalni centri“. Plan rada je lijepo opisan u Planu rada reprezentacije. Odrađen je prvi razvojni centar u listopadu. Nije jasno po kojim kriterijima su kandidirani plivači. Nije jasno zašto u nekim regijama nisu odrađene sve aktivnosti koje su bile u planu. Također, prema planu rada klubovi su trebali sa svim ostalim plivačima odraditi iste aktivnosti za vrijeme treninga i rezultate poslati HPS-u. Nemamo saznanje jesu li to klubovi napravili, kao niti prati li HPS prati te rezultate. Drugi razvojni centar u studenom nije održan. Sve u svemu, poruka plivačima, kao i podrška njihovom razvoju, treba i mora biti puno bolja i kvalitetnija.

Ove je godine HPS organizirao i Kadetski Grand Prix (bivši mGP) prema kojem bi se trebalo održati 6 natjecanja. Žao nam je što se nije zadržala tradicija podjele u više dobnih kategorija jer su svi plivači u istoj kategoriji, pa se tako za medalje natječu djevojčice od 2009. do 2012. godišta, i dječaci 2011. do 2008. godišta. Možda bi radi tih mlađih dobnih skupina bilo bolje da je ostala podjela na mlađe kadete i kadete jer djeca te dobi broje svaku medalju i više će ih motivirati kad plivaju za medalju ili za „rezultat“.

Svjetsko prvenstvo u Abu Dhabiju

Svjetsko prvenstvo. Crème de la crème plivanja. Hrvatska šalje svoje najbolje plivače. Nikola Miljenić obara hrvatski apsolutni rekord na 50m delfin i pliva polufinale. Svaka čast! Ostatak ekipe završava SP s dobrim plasmanima. Svima im još jednom čestitamo i nadamo se da su i sami zadovoljni rezultatima.

HPS objavljuje da na SP odlazi delegacija u sastavu četiri (4) plivača, trener, direktor reprezentacije, stručni savjetnik, fizioterapeut i voditeljica puta. Odlično! Puna podrška našim plivačima, i manje od toga ne bismo ni očekivali. Kako prolaze dani, prateći javne objave HPS-a otkrili smo da su na izletu u Abu Dhabiju bili  Predsjednik Saveza (ne bi bilo čudno što je on član delegacije, pa nije jasno zašto nije bio na službenom popisu), predsjednik liječničke komisije, glavna tajnica (čemu, ako je tamo već Predsjednik kao predstavnik Saveza), US trener (i ovo je razumljivo, samo je čudno da niti on nije bio naveden na službenom popisu delegacije), te članica UO koja je bila zadužena za snimanje onih famoznih video isječaka i za postanje slikica s plaže.

No comment.

Odnosno, evo komentara: žao nam je što umjesto nekih pratećih članova ekipe nisu otišli dodatni reprezentativci koji su izborili nastup na spomenutom natjecanju, njima bi takvo iskustvo jako puno značilo. Pa čak i oni s B normama, pa da možda konačno i neku štafetu sklopimo.

Državno PH

I za kraj, Državno PH u Rijeci. Iako imamo samo riječi hvale za organizatore, oko svega su mišljenja jako podijeljena. I dalje smatramo kako je prvenstvo bilo odlično organiziramo iz aspekta organizacije vremena, live streama, izuzetne atmosfere među plivačima na bazenu. Nisu izostali niti odlični rezultati, pregršt novih nacionalnih rekorda. Što reći, osim – nadamo se da će i svako sljedeće natjecanje, a pogotovo državno, biti ovakvo 💪 💪 💪

Neki roditelji zamjeraju organizatorima što je u nekim klubovima došlo do povećanog broja zaražene djece. Smatraju da se nisu poštivale epidemiološke mjere, neki su nakon prvenstva spominjali čak i potrebu testiranja natjecatelja prvi i treći dan… Ne možemo to komentirati, jer u stvari ne znamo koje su bile epidemiološke mjere propisane za ovo natjecanje. Jesu li klubovi trebali organizirati testiranja natjecatelja prije putovanja? Jesu li organizatori i priređivači trebali više kontrolirati da djeca ne napuštaju prostor bazena? Jesu li natjecatelji koji su prije puta bili bolesni trebali nastupati? Jesu li nezadovoljni roditelji koji su bili u Rijeci trebali reagirati i odvesti svoju maloljetnu djecu s natjecanja ako su smatrali da okruženje nije sigurno?

Pregršt je pitanja i prijedloga. Nadamo se da će nezadovoljni roditelji javno i na pravom mjestu pokazati svoje nezadovoljstvo, dati neke konkretne prijedloge svojim klubovima i savezu. Dug je put pred nama, ali možda bismo svi zajedno pomoći da plivanje konačno zapliva u pravom smjeru.