Počela je nova plivačka sezona – što smo naučili iz prošle i što bi se moglo bolje ove godine?

Početak nove školske godine povezan je i s početkom nove plivačke sezone. Vjerujemo da su se svi mali i veliki plivači dobro odmorili i veselo krenuli na nove treninge.

Na prošlu plivačku sezonu možemo gledati kao na dobar podsjetnik kako krenuti i što (ne)napraviti u ovoj sezoni. Za izdvojiti je prvo i najvažnije plivački lockdown kojim su brojni plivači bili udaljeni od bazena i redovitih treninga, što je sigurno utjecalo na rezultate, motivaciju ali i na odustajanje od plivanja. Nadamo se da plivačkog (niti bilo kakvog drugog) lockdowna ove godine ipak neće više biti, čak nas sadašnji potezi i razmišljanja Vlade i Stožera ohrabruju u toj nadi (ali poučeni iskustvom od prošle godine, znamo koliko je važno biti spreman za sve moguće situacije). No nije na odmet niti podsjetiti HPS da pripremi „scenarij za crne dane“ te da svakako kod glavnih i odgovornih čim prije izlobiraju i osiguraju neprekinuto plivanje za sve dobne kategorije. I to ne mislimo samo na treninge nego i na sva natjecanja.

Za pohvalu HPS-a prošle godine izdvajamo organizaciju Plivačke lige za kadete i mlađe kadete, djeca su stvarno s užitkom sudjelovala na tim natjecanjima, posebno nakon nekoliko mjeseci bez treninga, pa onda još dodatno bez ikakvih natjecanja. Teško je održati motivaciju i želju ako im se ne omogući da povremeno odmjere snage sa svojim vršnjakinjama i vršnjacima.

Što bi se moglo napraviti bolje ove sezone?

Kalendar natjecanja – vjerujemo da nije problem napraviti verzije A i B. Verzija A bi bila standardni kalendar, a verzija B kalendar u slučaju bilo kakvih pandemijskih problema i otkazivanja većine natjecanja – u toj verziji bi se mogla unaprijed planirati HPS-ova natjecanja u obliku lige po dobnim skupinama, ili rezervna međunarodna natjecanja.

Međunarodna natjecanja – kad smo kod međunarodnih natjecanja izvan Hrvatske, žao nam je što je HPS otkazao sudjelovanje na većini njih prošle sezone, iako su se skoro sva održala. Zato bi bilo dobro imati i neke rezerve u nekim drugim državama. Na međunarodnim natjecanjima naši plivači stječu najviše iskustva i vidljivo je koliko im takvih iskustava nedostaje. Dio mladih reprezentativaca koji su isplivali norme za EJP, i sami su se posvjedočili koliko su vani „svi brzi“.

Što se tiče malih natjecatelja, i njima je važno da koji put promijene bazen, pa se nadamo da će se vratiti rasporedi natjecanja iz ranijih godina. Na žalost većina plivača koji su uopće imali priliku sudjelovati na natjecanjima prošle sezone bili su uvijek u istom gradu na istom bazenu.

U svakom slučaju, organizacija natjecanja (a i priprema) je nešto na čemu se zaista može još dosta poraditi, kao i na dinamici, komunikaciji, pravovremenom obavještavanju plivača i klubova, sudjelovanju/nesudjelovanju na pripremama i natjecanjima, itd… Prošla sezona je dobar podsjetnik i pokazatelj gdje, što i kako te koliko ima prostora za napredak. Vidljiv je nekakav pomak u komunikaciji na društvenim mrežama, ali i tu sadržaj treba biti pomno osmišljen, prilagođen zainteresiranoj javnosti, naravno, pazeći na točnost i ispravnost objavljenih informacija. Ali sigurne smo kako je PR tim koji kreira objave na društvenim mrežama HPS-a, toga itekako svjestan.

Transparentnost – smatramo da je važno poraditi na transparentnosti krovnog nacionalnog sportskog saveza. Pod time smatramo kako sve odluke, zapisnici, izvješća itd. moraju biti pravovremeno objavljeni na službenim stranicama saveza. Ovakvim načinom poslovanja moguće je izbjeći brojne upite i značajno si olakšati rad i komunikaciju. Također, potrebno je poraditi na tome da nacionalni sportski savez postaje relevantno mjesto za bitne informacije. Na primjer: ako tražite norme za svjetsko juniorsko prvenstvo, na stranicama nekih nacionalnih saveza moguće je pronaći ne samo dokumente s normama, već način selekcije i odabira plivača/plivačica koji će nastupiti na navedenom natjecanju. Svi ovakvi podaci moraju biti javno dostupni i otvoreni za javnost.

Što je sa Strategijom plivanja?

Zanima nas je li u pripremi i kakva strategija razvoja hrvatskog plivanja. Smatramo kako je potrebno napraviti pomno razrađen plan na čijem bi osmišljavanju trebalo angažirati vrhunske stručnjake kako bi hrvatsko plivanje „isplivalo“ iz vodostaja u kojem se već godinama nalazi. Provjerom internetskih stranica ostalih plivačkih saveza, vidljivo je kako su mnogi savezi usvojili i pridržavaju se planiranih razvojnih strategija. Kod nas se dosta često mijenjaju ljudi koji su u raznim stručnim komisijama pa razumijemo koliko je teško napraviti kvalitetnu razvojnu strategiju, ali svejedno je to jedan od ključnih koraka za pomicanje s (mrtve) točke.

Sigurne smo kako ima i mnoštvo projekata na koje bi se klubovi  (ali i HPS) mogli prijaviti pa ih ovim putem pozivamo da se na vrijeme informiraju, razrade projekt te ga prijave.

I za kraj, svim plivačicama i plivačima želimo sreću da isplivaju što bolje rezultate, a od našeg krovnog saveza već željno iščekujemo kalendar natjecanja i norme. Sigurni smo da je već sve spremno i samo treba objaviti