Online radionica: ‘Plivanje i menstruacija’

 

U utorak, 4. svibnja, održali smo našu prvu online radionicu na temu ‘Plivanje i menstruacija’, a na kojoj je dr. gin. Ana Tikvica Luetić  iz bolnice Sv. Duh zainteresiranim mamama održala stručno predavanje, te odgovarala na pitanja.

Jako je, naime, puno nepoznanica, briga i dilema s kojima se susreću mlade plivačice nakon što dobiju prvu menstruaciju – od pitanja smije li se uopće u hladni bazen, mogu li naporni treninzi i hladna voda imati štetne posljedice na reproduktivno zdravlje, pa do onih praktičnih problema – kako sve to izvesti a da se ne primijeti i ne ostave tragovi u i oko bazena.

Ključna poruka radionice je da ne postoje nikakvi znanstveni dokazi koji bi ukazivali da se za vrijeme menstruacije ne bi smjelo u vodu i bazen, ali i da u zapadnim zemljama, za razliku od Hrvatske, postoje posebne preporuke i sustav podrške za mlade plivačice s kojima se u klubovima posebno razgovara o ovoj temi te uklanjaju svi tabui oko menstruacije.

Na radionicu se uključila 21 mama plivačica, a nakon predavanja razmjenjivala su se i iskustva i savjeti oko opreme za ‘te dane u mjesecu’.

S obzirom da postoji veliki interes za ovu temu, uskoro planiramo i novu radionicu.