Ognjen Marić: U Americi sam svakodnevno okružen s 50 visokomotiviranih plivača i svi imamo isti cilj – biti bolji nego jučer

 

Naš serijal o plivačima koji su, zahvaljujući dobrim rezultatima, osigurali stipendiju u Americi nastavljamo pričom o Ognjenu Mariću, plivaču PK Dubrave koji uz punu stipendiju na University of Arizona studira financije i sociologiju

‘U cijelom mom američkom iskustvu najbolja i najzanimljivija stvar mi je što sam svakodnevno na treninzima okružen s 50 visokomotiviranih ljudi koji imaju isti cilj kao i ja – biti bolji nego jučer’, kaže nam Ognjen Marić, jedan od naših ‘Amerikanaca’, plivača koji je zahvaljujući dobrim rezultatima i kvalitetnoj prijavi osigurao punu stipendiju za studij financija i sociologije na University of Arizona. Uz te dvije diplome, planira i magistrirati na polju financija.

Ovaj 21-godišnjak iz PK Dubrave ranije je plivao i u Mladosti te riječkom Primorju, a najjače discipline su mu 100 i 200 leđno, 200 kraul i 200 mješovito.

Na studij u Americi odlučio se, kaže nam, iz nekoliko razloga – od toga da je u Americi puno viši standard akademskog i sportskog ranga, bolje su mogućnosti bavljenja sportom uz fakultet, a Amerika nudi i bolje uvjete života i mogućnosti nakon nakon plivačke karijere.

S procesom prijava počeo je već u 2. razredu srednje škole kad je svoje plivačke rezultate prijavio na stranicu collegeswimming. Fakulteti su ga počeli kontaktirati početkom 3. razreda i kaže da je imao puno sreće te je mogao doslovno birati na koji će fakultet otići i pritom se ne znojiti oko pregovaranja za stipendiju. A puna stipendija koju će dobivati do kraja faksa pokriva mu sve životne troškove, čak mu i ostane džeparac.

Što je ključno u tom procesu i samom pregovaranju, pitamo ga…

‘Jedna od najbitnijih stvari za mladog plivača koji planira odlazak u Ameriku na fakultet je izvrsno znanje engleskog jezika. Moja preporuka svim mladima koji planiraju odlazak na studij u Ameriku je da počnu čitati knjige na engleskom jeziku, uče na svaki mogući način i šire vokabular što više mogu. Kod odabira fakulteta treba izbalansirati između akademskog i sportskog dijela i tu jedan aspekt ne smije patit zbog drugog jer se vrlo lako može ostati bez stipendije ako ste nepažljivi. Kao savjet bih preporučio upoznavanje samoga sebe i poznavanje vlastitih limita kao i prostora za napredak. U razgovoru s trenerima jako je bitno predstaviti vlastite ciljeve i naći zajednički jezik. Trener i sportaš moraju biti na istoj strani i dijeliti isti cilj. Ako se podudaranje ne osjeti, na žalost to nije pravi odabir’, objašnjava. Među važnim pitanjima koja plivači trebaju pitati u pregovorima navodi prije svega koliki postotak stipendije mu određeni fakultet može ponuditi, i to zbog izrazito visoke cijene studiranja u Americi zbog koje rijetko koja hrvatska obitelj može priuštiti  plaćanje fakultet svome djetetu.  Nadalje, treba pitati i koji su najbolje rangirani smjerovi na određenom fakultetu jer – bitno je znati sto želite studirati i dobiti diplomu sa što bolje rangiranog fakulteta. I na kraju, pitanje temeljem kojega plivač procjenjuje samog trenera s kojim će, odabere li taj fakultet, morat godinama surađivati – ‘Koliko i kako me planirate učiniti boljim sportašem?’

 

Koje su prednosti a što nedostatci studiranja i života u Americi, pitamo dalje.

‘Prednosti bi bile: bolji balans između sportskog i akademskog dijela, bolji i ugodniji način života, više izvora i resursa u sportskom, socijalnom i akademskom pogledu. Nedostatci bi bili manje vremena za gubljenje. Svi se volimo nekad samo odmorit od svega, ali tempo života u Americi je puno brži, te postoji manje vremena za odmor.’

Kako izgleda jedan prosječan radni dan Ognjena Marića?

‘Ustajem ujutro u 5, doručkujem i na bazenu sam od 6-8:30 sati. Oko 10 mi kreću predavanja i traju do 13:50. U 14:15 sam na popodnevnom treningu do 16:30 i nakon toga se odmaram, pišem zadaću, učim za ispite…’.

Kako je treniranje u Americi utjecalo na njegove rezultate i što je najzanimljivije po čemu se američki sistem treninga razlikuje od hrvatskog?

‘Treniranje u SAD-u me je popravilo kao sportaša u više pogleda. Razvio sam bolje shvaćanje sporta te promijenio pristup prema treningu. Dosta sam napredovao u svim segmentima u plivanju, a naročito u podvodnom dijelu. U SAD-u je fokus vise na snazi plivanja i na intenzitetu, dok je u Hrvatskoj fokus na volumenu plivanja. Imam sreće pa trenutno radim sa jako mudrim trenerom koji je trenirao na California Berkeleyu i shvaća plivanje fenomenalno, tako da su mi treninzi vrlo slični kao i u Americi’, kaže nam Marić koji je posljednjih mjeseci ponovo u Hrvatskoj jer se priprema za sezonu na 50-metarskom bazenu.

I na kraju, pitamo ga koji su mu planovi i gdje se vidi za 5, 10 godina?

‘Predaleko mi je tako dalekosežno planirati, no znam da ću probati iskoristiti najviše akademske i sportske mogućnosti, a rezultati će biti najbolji pokazatelji o meni. No, ono što znam jest da želim učiniti svoju obitelj i sebe ponosnim. To nije nikakav rezultat, samo subjektivan dojam’, zaključuje.