O nama

Nakon što smo se, kao mame plivača i plivačica, dva mjeseca u  inicijativi Plivanjem protiv Covida  borile protiv plivačkog lock-downa proglašenog epidemiološkim mjerama 27. studenoga prošle godine, te svojim djelovanjem doprinijele ublažavanju mjera i konačnom povratku plivača na treninge, odlučile smo da to neće biti kraj našem angažmanu i nastojanjima da se poboljša položaj plivanja u Hrvatskoj.

U inicijativi Plivanjem protiv Covida okupile smo se kako bismo ukazale na nelogičnosti odluke Stožera Civilne zaštite RH u borbi protiv Covid-19, kojom su bili zabranjeni treninzi i natjecanja većini plivača, dok su isti bili dopušteni ekipnim kontaktnim sportovima. Smatrali smo da su tom odlukom plivači diskriminirani, posebno uzevši u obzir činjenicu da se plivački treninzi i natjecanja odvijaju u kloriranoj vodi koja ne pridonosi širenju virusa.

Nakon puna dva mjeseca pisanja svim relevantnim institucijama i medijima, naši apeli i argumenti o plivanju kao epidemiološki najsigurnijem sportu konačno su urodili plodom.  Plivanje je u medijima dobilo epitet ‘najglasnijeg sporta’ u COVID krizi, a Stožer je odlukom od 30.01.2021. ukinuo zabranu plivačkih treninga, i to kao jednu od dvije iznimke u mjerama kojima je dopušten nastavak treninga samo za sportove na otvorenome.

Sada, pak, imamo neke nove ciljeve i planove.

Kao roditelji plivača godinama već pratimo zbivanja i situaciju u hrvatskom plivanju te vidimo jako veliki prostor za napredak i poboljšanje, prvenstveno kada je riječ o poticanju izvrsnosti te suradnji s obrazovnim sustavom kojom bi se osigurala bolja podrška i poticaj plivačima.

Nedostatak razumijevanja, fleksibilnosti i podrške obrazovnog sustava u za plivače najosjetljivijim godinama, kad su ionako podložni brojnim krizama i padu motivacije, najčešći su uzrok odustajanja od plivanja. Vjerujemo da se boljom komunikacijom i suradnjom s obrazovnim ustanovama može napraviti veliki pomak i razlika te značajno olakšati plivačima obrazovanje i ozbiljno bavljenje plivanjem. S tim ciljem, planiramo niz projekata kroz koje ćemo ne samo pružiti podršku, već i dodatno motivirati mlade plivače, te poboljšali suradnju obrazovnih ustanova s plivačima i klubovima.

Naše područje djelovanja usmjereno je na poticanje, razvijanje i unapređivanje plivanja posebno kod djece i mladih, ali i općenito svih građana Republike Hrvatske. Okupljanjem djece i mladeži, a i veterana i drugih osoba koje se žele baviti plivanjem smatramo da ćemo dići svijest zajednice o tome o kakvom se sportu i odricanju radi, te pomoći omogućiti što lakše usklađivanje sportskih i akademskih obaveza. Prvenstveno želimo da svi mladi plivači budu i akademski uspješni građani Republike Hrvatske, stoga želimo pomoći u poticanju i nagrađivanju akademske izvrsnosti kod sportaša plivača, te stvaranju stimulativne okoline kako za akademski tako i za sportski uspjeh. Surađujemo sa školskom i akademskom zajednicom kako bismo djeci i mladima pokušali olakšati aktivno bavljenje sportom uz uspješno svladavanje svih akademskih izazova.

Ne manje važnim područjem smatramo i organizaciju i provođenje stručnog usavršavanja sportaša, trenera i drugih osoba od značaja za djelovanje naše Udruge, te nam je izuzetno važna suradnja s drugim sportskim udrugama koje podržavaju naše ciljeve.

U konačnici, želimo kod naših članova razvijati odgojne, moralne, etičke i sportske vrijednosti kroz bavljenje plivačkim sportom.

Nadamo se i vjerujemo da ćemo u svom radu i nastojanjima da pomognemo hrvatskim plivačima  naići na podršku i suradnju od strane sportaša, roditelja, klubova i ostalih sportskih i akademskih institucija, te pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže.

Hana Miljanić, Marija Pulić Drljača i Ana Štefanić Radoš

O Udruzi

Udruga za promicanje plivanja UPPA osnovana je u siječnju 2021. godine, sa svrhom promocije i popularizacije plivanja, poticanja djece i mladih, ali i građana svih dobnih skupina, na aktivno bavljenje sportom.

Udrugu smo osnovali nakon dugog promišljanja i zaključka kako je u Republici Hrvatskoj promocija i popularizacija isključivo u rukama klubova, te smo odlučili započeti naše djelovanje na tom području. Također, ono što je godinama detektirano kao veliki problem za mlade koji se bave plivanjem, jest nedostatak potpore od strane obrazovnih ustanova; osnovnih i srednjih škola, kao i fakulteta, te odustajanje od aktivnog bavljenja plivanjem upravo radi problematike usklađivanja svih školskih i sportskih obveza. Jedan od ciljeva djelovanja Udruge, jest olakšavanje sportašima da ostanu što duže u sportu, osiguravajući im svu potrebnu podršku.

Misija

Osmišljavanjem kvalitetnih programa i poticanjem vise institucionalne suradnje, podržati ćemo djecu i mlade sportaše za što duže aktivno bavljenje plivanjem, osiguravajući im prijeko potrebnu podršku.

Postati referentno ime za promociju plivanja u Republici Hrvatskoj (i šire).

Ciljevi

 • poticanje, razvijanje i unapređivanje plivanja kod djece, mladih, osoba s poteškoćama u razvoju te svih dobnih skupina na području Republike Hrvatske
 • poticanje, razvijanje i unapređivanje plivanja na području Republike Hrvatske
 • poticanje djece i mladih na aktivno bavljenje plivanjem
 • poticanje djece i mladih s poteškoćama u razvoju na aktivno bavljenje plivanjem
 • poticanje građana svih dobnih skupina na aktivno bavljenje plivanjem
 • poticanje i nagrađivanje akademske izvrsnosti kod sportaša
 • stvaranje stimulativne okoline za akademski i sportski uspjeh
 • popularizacija bazičnih sportova (plivanje, atletika i gimnastika)
 • razvitak odgojnih, moralnih, etičkih i sportskih vrijednosti kod svojih članova bavljenjem sportom.

Udruga sukladno ciljevima djeluje na području obrazovanja, znanosti i istraživanja – odgoj i obrazovanja za održivi razvoj, zdrave načine života i očuvanje prirode.

Ostvarivanje ciljeva  Udruga ostvaruje slijedećim djelatnostima:

 • osmišljavanje, izrada i provođenje projekata i programa udruge,
 • informiranje o ciljevima, aktivnostima, projektima i općenito o radu udruge,
 • pružanje informacija o prednostima plivanja kao aktivnog načina života i u cilju poboljšanja kvalitete života te psihofizičkih sposobnosti i zdravlja
 • organiziranje i održavanje edukativnih radionica, savjetovanja, predavanja i seminara (psihološka pomoć, savjeti nutricionista, savjeti kineziologa, savjeti fizioterapeuta),
 • razvijanje programa međunarodne suradnje te uključivanje u rad i suradnju sa udrugama na međunarodnom nivou,
 • održavanje portala udruge radi promocije plivanja te informiranja javnosti o radu udruge,
 • osiguravanje pružanja psihološke pomoći,
 •  jačanje suradnje sa srodnim organizacijama.

Statut Udruga za promicanje plivanja UPPA