Nakon lock-downa – većina mlađih plivača bez većih problema se vraća u formu

Nedavni lock-down tijekom kojega je većina plivača mlađih dobnih skupina puna dva mjeseca bila ‘na suhome’ i bez mogućnosti treninga u bazenu izazvala je veliku zabrinutost oko toga kako se i kada uopće uspjet vratiti u formu i kako će taj veliki prekid utjecati na rezultate i nastavak trenažnog procesa.

Srećom, čini se da posljedice ipak nisu tako strašne. U razgovoru sa trenerima natjecateljskih grupa početnika, ml. kadeta i kadeta, saznajemo da su se mlađe plivačice i plivači vrlo brzo prilagodili i vratili u rutinu. Tu je, naravno, puno značila činjenica da je većina roditelja ipak uložila maksimalan napor i tijekom lock-downa djecu i po triput tjedno vozilo na bazene koji su bili otvoreni kako bi tamo, po uputama trenera, odradili barem dio treninga. Treneri su se potrudili slaganjem tzv. suhih treninga, specifičnih i ciljanih za plivače, sa priloženim snimkama pravilnog izvođenja istih, što je potaklo djecu da ostanu aktivni.

Ipak, dio plivača osjeća posljedice duge pauze i teže se vraća u formu, a ključni savjet trenera za njih je – budite strpljivi.

Za što brži povratak plivačke forme najvažnije je biti ostati pozitivan kad nešto ne ide onako kako smo zamislili, prihvatiti trenutno stanje,  vjerovati u proces tj. postupni napredak. Treneri će sigurno iznaći način i metodu kojom će vas vratiti odnosno odvesti u željenom pravcu. Najvažnije je da budite strpljivi i uporni.

‘Pretjerana želja za što bržim povratkom u formu može dovesti do ranijeg zamora organizma pa čak i  ozljeda što će vas izbaciti iz trenažnog procesa, a to je ono što sigurno želite izbjeći. Budite redoviti na treningu, osluškujte tijelo i u skladu s njim trenirajte.

Postaviti sebi male i relativno lako dostižne ciljeve za svaki trening, tipa paziti na streamline, hidrodinamički položaj tijela, kako bi se kretnja kroz vodu odvijala sa što manje otpora, dodajte jedan kick više kod podvodnog plivanja, fokusirajte se na bolju izvedbu okreta i sl.

Kontaktirajte kolege prijatelje plivače, izmijenite iskustva, motivirajte jedni druge u cilju održanja konzistencije i kompetitivnosti uspoređujući vremena.

Kada krenu prva natjecanja pokušajte minimalizirati stres radi lošijih rezultata. Treba biti realan, ponavljati sebi kako je bitno da niste odustali, kako svatko ima neke krize. Znati prihvatiti situaciju sa svim preprekama koje su pred nama, što će nas učiniti jačima.

Budite svjesni kako bi se trenutno nezadovoljstvo plivačkim postignućima moglo reflektirati i na školski uspjeh; i obrnuto. Lošije će ocjene sigurno utjecati i na lošiji učinak na treningu –  izostanak osjećaja zadovoljstva dobro odrađenim poslom, što utječe na motivaciju. Nemojte si dozvoliti da razmišljate čemu se truditi kada nedostaje zadovoljstva rezultatima i napretkom’, poruka je iskusne splitske trenerice koja predlaže i mali trik za dodatnu motivaciju – kupite nešto novo od opreme, kostim, naočale, ručnik, nešto što će u vama pobudit osjećaj zadovoljstva prije samog treninga…

Za kraj, poruka plivačima u krizi – nemojte se ljutiti na vaše roditelje ako vam ne daju da odustanete.  Znajte da su svi jednom htjeli odustati.  Jedne je nedjelje, nakon duplog treninga, 14 godišnji plivač rekao majci da ne želi više to raditi i da odustaje. Majka je rekla:” u redu, izdrži još samo sljedeći tjedan”. Adam Peaty je poslušao majku i taj tjedan nije odustao, a ostalo je povijest.