Mala retrospektiva 2022. godine

Kao i protekle, i ove smo godine odlučile napisati kratak osvrt na plivačku 2022. godinu.

U godini koja je na izmaku dočekalo nas je nešto potizivnih iskoraka, ali su i dalje u nekim situacijama (na žalost) prisutni stari obrasci ponašanja klubova i krovnog saveza. U nastavku komentiramo pojedine događaje koji su nam privukli pažnju.

Svjetsko i europsko juniorsko prvenstvo

Sigurno jedan od najvažnijih događaja na samom kraju plivačke sezone 2021./2022. jest Svjetsko juniorsko Prvenstvo, održano u Limi, Peru. Na tom su natjecanju zasjali Jana Pavalić kao nova svjetska juniorska prvakinja u disciplini 50 delfin, kao i Jere Hribar sa srebrom u disciplini 100 slobodno i broncom na 50 slobodno. Još jednom čestitamo Jani i Jeri, kao i njihovom trenerima Ivici Androiću i Jakši Arambašiću.

Jana i Jere istaknuli su se i na Europskom juniorskom prvenstvu održanom u Bukureštu, u srpnju 2022., gdje je Jere bio 2. u disciplini 50 slobodno, a Jana brončana u disciplini 50 leptir.

U međuvremenu je Jana operirala rame radi puknuća tetive bicepsa i ovim joj putem želimo što brži oporavak.

EYOF

Ove je godine dio reprezentativaca (cure 2007, dečki 2006/07) nastupio na EYOF-u, održanom u Slovačkoj (Banska Bystrica) od kuda su se vratili s 2 nove zlatne medalje. Lucijana Lukšić osvojila je zlato u disciplini 200 slobodno, dok je Jana Pavalić bila najbrža na 50 slobodno. Bravo cure!

Europsko prvenstvo

Na europskom prvenstvu održanom ovog ljeta u Rimu nastupile su naše plivačice Amina Kajtaz, Ana Blažević i Meri Mataja, a od plivača nas je predstavljao Nikola Miljenić. Nikola je na 50m leptir isplivao svoje najbolje vrijeme, dok je ženski dio ekipe rušio rekorde – u polufinalnim utrkama cure su isplivale nove apsolutne hrvatske rekorde, Ana u disciplini 200m prsno, a Amina u 200m delfin. Velike čestitke!

Svjetsko prvenstvo u malim bazenima

Na nedavno održanom svjetskom prvenstvu u Melbourneu Hrvatsku je predstavljalo troje plivača – Amina Kajtaz, Klara Bošnjak i Nikola Miljenić. Posebno nas veseli što je Nikola tamo isplivao svoja nova najbolja vremena u disciplinama 50m slobodno i 50m leptir, a Amina je čak dva puta rušila apsolutni hrvatski rekord, po jednom u disciplinama 100m leptir i 200m leptir. Bravo ekipa! Dobra najava za daljnja velika natjecanja!

Više međunarodnih natjecanja

Posljednjih nekoliko godina pozivamo klubove i Savez da odvedu naše plivače na neka međunarodna natjecanja, kako bi stekli nova iskustva. Plivajući stalno na istim bazenima, s istim već poznatim plivačima, gube se izazovi jer svi već točno znaju tko im je glavna konkurencija, kako i koliko jako plivati, koju taktiku upotrijebiti. Drago nam je da je Savez članove reprezentacije odveo ipak na neka natjecanja izvan Hrvatske, no voljeli bismo vidjeti takve poteze i od strane klubova. Time bi se dala prilika velikom broju plivača (a ne samo nekolicini reprezentativaca) za plivanje i natjecanje negdje izvan Hrvatske, čime bi stekli nova iskustva i prijateljstva, i sigurno i dobili neku realniju sliku kako stoje u odnosu na konkurenciju izvan granica lijepe naše. Uz izuzetak 2-3 kluba koji su u studenom 2022. svoje plivače odveli barem u Sloveniju, ne znamo za neki drugi slučaj da je neki klub odlučio sa svojim plivačima otići na natjecanje izvan Hrvatske. Često su opravdanje troškovi, no i to se može iskontrolirati budući da troškove putovanja za plivače u velikoj većini slučajeva snose samo roditelji. Osim toga, troškovi odlaska na takva natjecanja ne moraju biti veći od troškova odlaska na natjecanja unutar Hrvatske. Ako uzmemo za primjer Zagreb, gdje je i najveći broj registriranih klubova, u razini jednog vikend odlaska u Split su i natjecanja u Mađarskoj, Austriji, Italiji, Slovačkoj, a da ne govorimo o odlasku u susjedne Sloveniju ili BiH što se može organizirati i kao jednodnevni odlazak.

Stoga ponovo pozivamo i Savez i klubove da u idućoj godini omoguće plivačima više međunarodnosg iskustva, u nepoznatom okruženju, više izazova i plivačkog napretka.

Hrvatski plivački savez – novo vodstvo

I u HPS-u nas je dočekalo puno promjena. Dobili smo novog predsjednika (Josip Varvodić), novi izvršni odbor (Vladislav Veselica, Jadranka Orešković, Ivan Ćaleta, Davor Brdar, David Pavlinić, Joško Vučetić, Marina Gržinić-Burić i Marko Strahija), novu stručno-programsku komisiju (Nikolina Gudiček, Dalibor Krebelj, Mario Todorović i Krešimir Čač) kao i novog izbornika naše plivačke repke (dr.sc. Pero Kuterovac).

Svima želimo puno uspjeha i računamo na sve njih da će hrvatsko plivanje dići na jednu novu, višu razinu – prvenstveno prateći i usmjeravajući razvoj što većeg broja plivača po dobnim skupinama na način da utječu na klubove i njihov rad s plivačima, što će posredno dovesti i do većeg broja kvalitetnijih rezultata u reprezentativnom dijelu. Smatramo da samo izbor malog broja najboljih plivača dva puta godišnje za odlazak na reprezentativne pripreme i natjecanja nije niti približno dovoljan. Savez treba biti uključen u rad s plivačima kroz cijelu godinu, u obliku podrške, mentorstva, planiranja, kao i praćenja rezultata, u rad klubova i njihovo planiranje razvoja plivača.

Također se nadamo, kao i svake godine do sada, da će ova stručno-programska komisija i izbornik ostati malo duže prisutni u hrvatskom plivanju, kako bi uspjeli i nešto napraviti. Na žalost, prošli izbornici nisu imali dovoljno vremena da do kraja razviju neki dobar program i sustav praćenja i podrške plivačima.

Razvoj plivača – kakva je strategija?

Prije malo više od godinu dana je ukinuta mlada reprezentacija, te su umjesto nje osnovani regionalni razvojni centri za dobne skupine kadeta i mlađih juniora. Pretpostavljamo da je ideja bila upravo ovo što smo napisali, razvoj većeg broja plivača po dobnim skupinama pod vodstvom HPS-a. No, nakon godinu dana, u prvoj polusezoni 2022/2023.g. nije održan regionalni razvojni centar u listopadu, a koji je planiran prema aktualnom Planu rada reprezentacija HPS-a za sezonu 2022/2023. Puno je tu pitanja… Je li plan i dalje aktualan ili nije? Ako jest, zašto se ne radi po njemu? Ako nije, zašto je i dalje objavljen na web stranicama Saveza? Postoji li neki novi zamjenski plan? Zašto se mijenjaju planovi tako često? Znamo puno slučajeva da klinci planiraju isplivati neke rezultate kako bi u idućoj sezoni upali u repku, ili u razvojni centar, ili sl… i onda kad u tome uspiju, promijeni se program i sve im pada u vodu. Nadamo se da će uskoro HPS pružiti jednu konstantu plivačima, definirati svoje programe na način da budu dugotrajniji, pa da se sa svakom novom sezonom mijenjaju samo kriteriji/norme koje plivači moraju ispoštovati za sudjelovanje u programu.

Komunikacija – iliti nedostatak iste

Smatramo da objava ključnih informacija za članove HPS-a mora biti preduvjet za bilo koji daljnji korak, higijena bez koje se ne može dalje. Stoga pozivamo HPS da u svom budućem radu na vrijeme objavljuje:

Kalendar natjecanja – izuzetno važan za sve plivače, prema njemu si organiziraju sve svoje obaveze, privatne, školske i plivačke. Mora sadržavati SVA natjecanja u započetoj sezoni. Mora biti objavljen najkasnije 1.9. Ove godine je bio objavljen 2-3 mjeseca prekasno.

Norme – također izuzetno važna informacija za sve plivače. Kako plivač može znati je li isplivao normu za državno prvenstvo već na prvom natjecanju, pa se na idućem može fokusirati na neku drugu disciplinu? Norme moraju biti objavljene najkasnije 1.9. za započetu sezonu. Ove godine su bile objavljene početkom 12.mj. Nakon objave normi, jedino natjecanje na kojem su plivači još mogli popraviti rezultat prije državnog prvenstva su bila regionalna prvenstva.

Promjena sustava natjecanja – isto jedna vrlo važna informacija. Na ljetnom državnom prvenstvu uveden je novi sustav natjecanja, odnosno uvedene su kvalifikacijske utrke za sve discipline koje su se do sada plivale kao finalne (400m, 800m, 1500m slobodno i 400m mješovito). Neslužbeno smo uspjeli doznati da je vjerojatni razlog tome novi sustav dodjele HOO kategorizacija. Bilo bi puno transparentnije, a time i lakše svima prihvatiti ovu promjenu, da je HPS objavio ikakvu informaciju o tome, uz kratko pojašnjenje, na svojim službenim web stranicama.

Osim toga, na zimskom državnom prvenstvu su kompletno izbačene discipline 800m slobodno za muške, i 1500m slobodno za žene. Također i sa regionalnih prvenstava. Plivačice i plivači koji inače plivaju duge discipline na taj način su ostali zakinuti za barem pola svojih najboljih rezultata. Do današnjeg dana se i dalje ne zna zašto je to izbačeno, te kako će se plivači ovih disciplina kvalificirati za neko iduće veliko prvenstvo (EP, SP, EJP, SJP). Nadamo se da je i ovo neka iznimka koja se neće ponoviti na idućim natjecanjima, te da će te dvije discipline biti uvrštene u kalendar kroz regionalna i GP natjecanja, kako bi plivači istih imali više prilika isplivati službene rezultate.

Rekordi – iako je na nedavno završenom zimskom državnom prvenstvu isplivano više državnih rekorda, isti još uvijek nisu objavljeni. Isto tako niti oni sa SP u Melbourneu, a niti oni isplivani na Mitingu Mladosti koji je održan početkom studenog 2022. Također, predlažemo da se u štafetne rekorde upišu imena plivača i plivačica, i oni to zaslužuju.

Generalno što se tiče komunikacije, smatramo da HPS svojim članovima mora dati puno više, i da je svaka komunkacija odraz poštovanja koje ima prema njima.

I dok ovo pišemo, i dalje iščekujemo informacije o vodstvu Saveza, da vidimo tko je tko i tko je za što zadužen… stranica na webu HPS-a je i dalje prazna…

Web stranice HPS-a

Lani smo pohvalile novi izgled i modernizaciju web stranica. Ove godine pozivamo HPS da razmisli o nekim dodacima koji bi olakšali pregledavanje istog… npr. tražilica vijesti koja ne radi najbolje, ne prikazuju se vijesti starije od 3 mjeseca, ako želimo pronaći nešto starije kroz tražilicu uz upisivanje ključne riječi, izbaci se masa rezultata koja nema veze s onime što tražimo, u kalendaru nema svih rezultata iz proteklih sezona natjecanja, pa čak niti iz tekuće. Znamo da  uvijek ima mjesta za poboljšanja, pa se tako nadamo da će se uskoro i te stvari riješiti kroz postojeći web. Na starim su web stranicama takve stvari funkcionirale (rezultati su bili upisivani u kalendar za svako natjecanje, a vijesti su se mogle jednostavno pregledavati unatrag nekoliko godina).

Zimsko državno prvenstvo 2022. 

Ovogodišnje je državno prvenstvo bilo izuzetno zanimljivo, prepuno odličnih rezultata, s puno zanimljivh utrka i novih rekorda. Čestitke svim plivačicama i plivačima, njihovim trenericama i trenerima, klubovima, roditeljima…

Ono što nas zanima jest radi čega je takvo natjecanje organizirano usred radnog tjedna? Vjerujemo da je ovo bila neka čudna iznimka i da će se u buduće državna prvenstva organizirati ponovo na način da se spajaju s vikendom. Ovako su ove godine djeca morala izostati iz škole u zadnjem tjednu u polugodištu, suci koji imaju svoje stalne poslove su morali uzimati 4 dana godišnjeg da bi popratili natjecanje (znamo kako sigurno nije ni bilo jednostavno organizirati suđenje i pronaći suce koji mogu suditi, jer tko je mogao znati da treba čuvati još 4 dana godišnjeg za kraj godine), kao i roditelji koji su željeli doći podržati svoju djecu na najvećem natjecanju u državi.

B finale i smisao istog

Koja je svrha održavanja B finala na državnim prvenstvima? Ok, znamo (neslužbeno) da zbog HOO kategorizacija natjecanje za seniore mora biti odvojeno od mlađih dobnih skupina. Znamo (neslužbeno, u stvari pretpostavljamo) da se za discipline bez kvalifikacija ne može dati kategorizacija. Ono što nam nije jasno je čemu služi B finale u popodnevnom dijelu natjecanja? Plivači B finala ne mogu nikako završiti iznad 9.mjesta, kako god dobro da otplivaju. Za B finale se ne radi posebni poredak, ne dodijeljuju se medalje. Dobne skupine mlađi seniori, juniori i mlađi juniori plivaju svoje finale u jutarnjim dijelovima. Čemu služi B finale? Predlažemo da se od iduće godine ukine, te da se uvede jedno finale od 8 ili 16 najbržih.

Skinovi da ili ne?

Ove je godine donesena odluka kojom se korištenje skinova na natjecanjima dopušta samo dobnim skupinama mlađi juniori i starijima. Time je zabranjeno korištenje skinova natjecateljima mlađima od 15 godina i natjecateljicama mlađima od 14 godina. Uz iznimku da ti natjecatelji i natjecateljice, ako sudjeluju u natjecanjima za starije dobne skupine, smiju koristiti skinove. No, u slučaju da isplivaju državni rekord, isti im neće biti priznat.

Opet, puno je tu pitanja…

Zašto se brani korištenje skinova za mlađe od 15, odnosno 14 godina? Ako se već na nekim natjecanjima dopušta korištenje skinova, zašto se ne priznaje i rekord? Prijašnji rekordi su isplivani u skinovima, pa nas zanima hoće li se i oni poništiti? Ako se ne priznaje rekord, zašto se priznaje isplivano vrijeme? Imamo upravo takav primjer s nedavno održanog regionalnog prvenstva, kao i zimskog državnog prvenstva… Opet bez ikakve komunikacije od strane HPS-a, puno se ponavlja „zašto“…

Kategorizacija HOO-a i kako je dobiti što prije

Pravila kategorizacije za plivače su „malo“ komplicirana, s puno mogućih kombinacija, iznimaka, uvjeta… teško je to pratiti. Bilo bi idealno kada bi HPS u tom smislu pokrenuo suradnju s HOO, kako bi zajednički kreirali nova jednostavnija i razumljivija pravila. Trenutno je u Hrvatskoj registrirano 240 sportaša I kategorije, a među njima nema niti jednog plivača. Šest plivačica i plivača ima dodijeljenu II kategoriju, dok njih 60 ima III kategoriju. Dalje nismo gledali. Mnogi niti ne zatraže kategoriju jer im nije važna, ili jer im se ne da zezati s papirologijom. Ne postoji nikakva procedura traženja dodjele kategorije, a sigurno ju je potrebno uvesti kako bi cijeli proces išao lakše i brže. Sada proces traženja kategorizacije funkcionira na raznorazne načine. Neki se klubovi sami brinu o svojim plivačima i odmah poslije državnih prvenstava šalju zahtjev u HPS. U drugim klubovima to ne ide automatski nego roditelji trebaju zatražiti kategorizaciju, pa onda opet klubovi popunjavaju zahtjeve i šalju ih u HPS. Također, u nekim slučajevima roditelji sami moraju popunjavati papirologiju i slati zahtjev u HPS. Savez skuplja sve te zahtjeve i kada ih sve skupi šalje ih u HOO. Tako se desi da netko tko je poslao papire odmah nakon državnog čeka kategorizaciju još par mjeseci dok Savez ne pošalje sve papire u HOO. Sigurne smo da HPS odmah nakon državnog prvenstva, EP, SP, OI, i ostalih velikih natjecanja na kojima se može steći kategorizacija, ima evidenciju kandidata za kategorizaciju, te da može odmah automatizmom poslati potrebne zahtjeve u HOO za dodjelu kategorije svima koji imaju to pravo. Time bi se izbjegla konfuzija kod roditelja, ne bi se trebalo čekati par mjeseci da HPS prikupi sve zahtjeve, proces bi se ubrzao i pojednostavio. Nekim plivačima je važno čim prije dobiti kategorizaciju radi stipendije, škole, ili nekog trećeg razloga, a kroz dosadašnji proces se gubi previše vremena.

Live stream (ili izostanak istog)

Ne smijemo zaboraviti i na neke stvari koje su se pokazale pozitivnima za vrijeme covida, a sada su nekako ispale iz prakse. Npr. video streamova uglavnom više nema, a na samo nekoliko održanih natjecanja bile su dostupne digitalno objavljene startne liste.

Državno natjecanje je, na radost gledatelja, opet bilo pokriveno streamom. Nećemo posebno čestitati organizatorima jer to stvarno mora postati standard prilikom organizacije natjecanja.

Jubilarno 50. izdanje Mitinga Mladost je ostalo bez TV prijenosa, a nije bilo čak niti video streama. Šteta da se nije iskoristila još jedna prilika za popularizaciju plivanja i da se istakne takvo okruglo izdanje nekada izuzetno posjećenog i cijenjenog mitinga, na kojem je i ove godine isplivano nekoliko novih državnih rekorda. Ne možemo se oteti dojmu da je natjecanje moglo biti popraćeno na SPTV, ako već nije moglo biti na HTV. Ili da je barem mogao biti organiziran dobar video stream.

Posebno želimo istaknuti video prijenos kadetskog GP natjecanja u Zadru, koji je bio odlično organiziran, s dobro vidljivim cijelim bazenom, te istovremenim prikazom rezultata kroz cijelu utrku. Svaka čast organizatorima!

Znamo da je sve to u ingerenciji klubova, pa pozivamo sve organizatore da i dalje njeguju praksu video streamanja natjecanja, kao i objave digitalnih startnih lista. Čak se usuđujemo predložiti objavu rezultata u realnom vremenu.

Pozivamo i HPS da u tom smislu pokuša stvoriti neki okvir i praksu za organizatore da približe plivanje širem gledateljstvu, npr. da samo malo pogledaju prema susjednoj Sloveniji u kojoj je osiguran video stream za svako natjecanje s prikazom rezultata u realnom vremenu.

I dalje vjerujemo da će novo vodstvo HPS-a posložiti mnoge stvari, te im u tom smislu želimo puno uspjeha i volje da to učine čim prije.

A mi se veselimo odmoru i nastavku sezone!