Leona Coha uz svakodnevne treninge uspješno završava MIOC i već ima osiguranu kartu za SAD: ‘Dobila sam full stipendiju, studirat ću Matematiku’

 

Naš serijal o uspješnim plivačima koji su podjednako dobri i na akademskom polju nastavljamo pričom o Leoni Cohi, plivačici PK Dubrave i maturantici zagrebačkog MIOC-a, koja najesen kreće na fakultet u SAD-u, a ovim putem poziva sve mlađe plivače koji žele studirati u Americi i imaju nejasnoća ili problema da joj se slobodno jave

 Leona Coha najmlađa je ‘gošća’ našeg serijala o plivačima koji uspješno balansiraju i guraju i na akademskom planu, te prva srednjoškolka o kojoj pišemo. I to s punim pravom, jer Leona upravo uspješno završava jednu od najtežih i najelitnijih gimnazija u zemlji – MIOC, a zahvaljujući dobrim plivačkim I školskim rezultatima ima osiguranu stipendiju za Augustana University u gradu Sioux Falls, gdje će uz plivanje studirati – matematiku.

Rođena 2002. godine, Leona je plivačica PK Dubrave, a najjače discipline su joj 800 i 1.500 m slobodno i 400 mješovito. Na pitanje koji joj je najveći plivački uspjeh dosad kaže kako velikim uspjehom smatra svaku osvojenu državnu medalju i ekipni pehar, ali najvećim uspjehom smatra upravo dobivanje stipendije za studij u SAD-u.

Unatoč zahtjevnim školskim obvezama u MIOC-u, u kojemu pohađa informatički smjer, Leona čak i sad, kao maturantica, uspijeva biti redovna na treninzima. Na pitanje koliko u školi imaju razumijevanja za plivanje i plivačke obveze kaže kako joj toleriraju izostanke.

‘Trudim se ne izostajati toliko zbog treninga, ali svaki puta kad sam išla na pripreme, nekad i po 2 tjedna, svi su izostanci bili opravdani’, kaže. Zadovoljna je balansom kojeg je postigla između škole i treninga. ‘Ponekad ocjene malo pate, ali ništa pretjerano i drastično’, kaže Leona koja je prva dva razreda prošla s visokim vrlo dobrim, treći s odličnim, a tako bi trebao završiti i četvrti.

Kakva je dnevna rutina maturantice u MIOC-u koja svakodnevno trenira?

‘Ustajem se u 5.10 sati, 3 puta  tjedno odlazim na trening koji traje od 6-7.20h, zatim odlazim u školu koja traje od 7.45-13.40 sati, ponekad nešto kraće, ovisno o danu. Nakon toga me čeka trening, od 14-17h ako je taj dan teretana + voda ili 15-17h ako je samo voda. Nakon treninga dolazim doma, učim i odlazim spavati oko 21:30. Kada nema jutarnjeg treninga ustajem se oko 6h pa odmah odlazim u školu, a kasnije je raspored uglavnom jednak’, navodi.

Što se tiče dobivanja stipendije, kaže kako je procedura prilično naporna ali zanimljiva.

‘Potpisala sam za fakultet Augustana University u gradu Sioux Falls koji se nalazi u saveznoj državi Južna Dakota. Dobila sam punu stipendiju i troškovi školovanja su minimalni, moram npr. sama kupiti samo knjige… Fakultetima, odnosno trenerima sam se počela javljati u travnju prošle godine nakon što sam dobila rezultate SAT-a (ispita kojeg traži većina sveučilišta u SAD-u). Nakon toga, pričala sam s trenerima koji su mi odgovorili na mail i pokušala razbistriti koji mi se fakultet najviše sviđa. Dobila sam nekoliko ponuda s kojima sam bila jako sretna, ali osjećaj me vukao prema fakultetu kojeg sam na kraju izabrala, Augustana University. Potpisala sam u studenome prošle godine. Sada mi je još preostalo izvaditi vizu i kupiti avionsku kartu’, priča nam Leona koja je spremna pomoći svim mlađim plivačima koji također žele ovim putem i imaju dvojbi i pitanja… ‘Ako itko od mlađih plivača treba pomoć oko cijelog procesa traženja fakulteta, ovim ih putem pozivam da mi se slobodno obrate’, kaže.

Na pitanje o planovima i ambicijama odgovara kako se plivanjem aktivno planira baviti do kraja fakulteta, a nakon toga vjerojatno samo rekreativno i “za gušt”. Akademski, nakon završenog studija matematike želi pronaći neki posao u struci, ‘uz uvjet da uživam u onome što radim’.