Klara Bošnjak: Prvu olimpijsku B normu isplivala još u osnovnoj školi, tjedno odradi čak 14 treninga!

Photo: Saša Wozdecky

Naš serijal o mladim uspješnim plivačima nastavljamo pričom o Klari Bošnjak, jednoj od naših najtrofejnijih juniorki i ponosnoj vlasnici dvije olimpijske B norme koja upravo putuje u Budimpeštu na Europsko prvenstvo pa joj držimo palčeve – sretno Klara!

Iako ima samo 17 godina, Klara Bošnjak iza sebe ima već niz velikih i značajnih plivačkih uspjeha – od brojnih državnih rekorda, 10. mjesta na Europskom i 16. na Svjetskom juniorskom prvenstvu, 7. mjesta na Europskom olimpijskom festivalu mladih te, kao kruna svega – čak dvije B olimpijske norme, od kojih je prvu isplivala još kao osnovnoškolka!

Dok ovo čitate, Klara upravo putuje na Europsko prvenstvo koje će se od 17. svibnja održati u Budimpešti, a na kojemu će plivati svoje dvije najjače discipline u kojima je i ostvarila B norme za OI – 800 i 1.500 metara slobodno.

Koliko truda i rada, uz naravno prirodni talent i fizičke predispozicije, stoji iza ovako dobrih rezultata najbolje govori brojka od čak 14 treninga tjedno – 11 u bazenu i tri suha, koliko ih Klara odradi u svom PK Medveščaku.

Dnevna rutina?

‘Dan mi najčešće počinje u 05:00h kada se budim za trening. U bazenu sam do 09:00h i nakon toga idem u školu. U školi sam do popodnevnog treninga koji je od 15:00-17:00h (ili 18h ako je suhi trening taj dan). Nakon treninga idem doma, završim školske obaveze i idem na spavanje’,

Iako je, kaže, vrlo zahtjevno i teško toliko treninga uskladiti sa školskim obvezama, pogotovo kad se cilja na odličan uspjeh, njoj to uspijeva.

‘Sve je stvar navike, a važna je naravno i pomoć roditelja i same škole. Škola mi maksimalno izlazi u susret, toleriraju izostanke zbog treninga te mi uvijek opravdaju izostanke kada izbivam i po tjedan, dva radi priprema. Naravno da škola zna nekada patiti nakon dužeg izbivanja, ali stvarno nemam problema s time, mogu dogovoriti konzultacije iz bilo kojeg predmeta kad god mi paše i sve uspijevam nadoknaditi’, kaže nam Klara koja pohađa drugi razred Privatne sportske jezične gimnazije Franjo Bučar.

Komentira i, kako kaže, predrasude o privatnim školama – da su puno lakše od državnih te da se u njima ne može steći potrebno znanje.

‘Nikako se ne slažem s takvim ocjenama. Privatne škole se mogu nazvati lakšima samo zbog pristupa prema učenicima. U mojoj školi su većinom manji razredi, najviše po 15 učenika, veći je fokus na radu u školi, konzultacije su uvijek na raspolaganju, a atmosfera na nastavi je puno opuštenija i profesori se posvete svakom pojedincu. Najbitnije od svega je to što prate i brinu se za sportske uspjehe učenika, što je danas teško naći u bilo kojoj školi. Radimo po jezičnom programu, a sistem nastave je napravljen tako da se sportašima olakša usklađivanje sportskih i školskih obaveza’, navodi.

Nakon srednje škole planira upisati fakultet, ali još nije sigurna hoće li to biti u Hrvatskoj, nekoj drugoj europskoj državi, ili pak Americi. Trenutno joj je najprivlačnija ideja ostanka u Hrvatskoj, no sve se to stigne još promijeniti. Na pitanje gdje se vidi za 5-10 godina kaže kako ne voli gledati toliko unaprijed, no sigurno je da je prvi i osnovni plan – fokusirati se i na školu i na plivanje, i truditi se usklađivati jedno s drugim što duže bude mogla.

 

Na pitanje što bi preporučila mlađim plivačima koji tek biraju srednju školu, poručuje neka potraže nešto što ih zanima, školu sa smjerom koji im se sviđa, ali isto tako da se raspitaju o fleksibilnosti škole vezano uz sportaše. ‘Ako škola nema obzira prema izostancima i ako ne može izaći u susret sportašu, balans između škole i plivanja je gotovo nemoguć. Ja sam jako zadovoljna svojim odabirom škole i mogu samo zahvaliti ravnateljici i profesorima što mi cijelo vrijeme izlaze u susret’, zaključuje.

I na kraju, kako se osjeća kao srednjoškolka s dvije olimpijske norme i što očekuje od Europskog prvenstva?

‘Što se normi tiče, mogu samo reći da sam jako ponosna. Prvu B normu sam isplivala još u osnovnoj školi na kraju sedmog razreda, drugu sada na početku drugog srednje, ne mogu se žaliti. Na Europsko prvenstvo gledam kao jedno od pripremnih natjecanja za Europsko juniorsko prvenstvo u Rimu. Ja sam još uvijek izlazna juniorka i želim iskoristiti posljednju juniorsku godinu što više mogu, tako da u Budimpeštu idem po što bolji rezultat i stjecanje iskustva za sljedeću godinu’, zaključuje.