Kako steći kategorizaciju i status korisnika razvojnog programa HOO-a?

 

U zadnjih godinu-dvije dobiti rješenje o kategorizaciji nije bila samo stvar prestiža, u nekim situacijama i financijski isplativa, već je radi pandemije te odluka stožera o tome tko može trenirati postala i nužnost, nešto čemu svi, a pogotovo plivači mlađih dobnih kategorija, jako streme. Već smo duže vremena razmišljale o činjenici kako ti kriteriji za kategorizaciju sportaša nisu baš jasni, transparentni, a u nekim situacijama nisu niti logični.

Proučavajući pravilnike o kategorizaciji sportaša objavljene na internetskoj stranici Hrvatskog olimpijskog odbora, s posebnim naglaskom na plivanje, kao i pravilnike o korisnicima programa HOO-a objavljene na istim stranicama, nametnulo nam se niz pitanja i nejasnoća te smo to zapisale i uputile mail Hrvatskom olimpijskom odboru tražeći dodatna pojašnjenja.

U plivanju postoje pravilnici za kategorizaciju prema veličini bazena (50m), te prema podjeli na olimpijske i neolimpijske discipline (što su trenutno 50 prsno, leđno i delfin u velikim bazenima, te sve discipline u malim bazenima).

Uz navedeno, sportaš može ostvariti pravo na kategorizaciju (što vrijedi samo za II. i III. kategoriju)  i prema isplivanim rezultatima, što se može pronaći na ovoj poveznici.

Također, proučavale smo i Razvojne programe Hrvatskog olimpijskog odbora te i tu uočile neke nejasnoće. Trenutno postoje dvije vrste razvojnih programa:

 • Razvojni program I (RP I) – kojem je svrha razvoj i unaprjeđenje rezultata sportaša mlađih dobnih kategorija. To se konkretno odnosi se na sportašice i sportaše u dobi od 15. i 16. godina koji su ostvarili rezultat na nekom od natjecanja koja su navedena u pravilniku
 • Razvojni program II (RP II) – program potpore perspektivnim sportašima, čiji korisnici mogu biti sportašice i sportaši u dobi od 17. do 20 godina, koji su ostvarili rezultat na nekom od natjecanja navedenim u pravilniku.

Spomenute smo pravilnike proučili i došli do zaključka da tu postoji niz nelogičnosti i neprimjenjivosti.

 • Zbog čega kriteriji za kategorizaciju nisu ujednačeni? Zašto se za neke kategorije gledaju uspjesi sportaša na određenim natjecanjima, a za neke je dovoljno isplivati rezultat?
 • Zašto se kao kriterij za kategorizaciju ne uvedu isplivana vremena? Pogotovo kad se radi o mlađim dobnim kategorijama. Sigurne smo kako su stručnjaci iz HOO-a svjesni da izuzetno talentirani plivač može radi nekog opravdanog razloga propustiti natjecanje koje bi mu poslužilo za stjecanje kategorizacije i kako tu jako ovisi i o sreći, a u vremenu pandemije šanse za propuštanje nastupa puno su veće nego za sudjelovanje. Stvar je jednostavnija kad znamo da sportaši IV, V. i VI. kategorije niti nemaju pravo na bilo kakvu financijsku potporu HOO-a.
 • Zbog čega nigdje nije navedeno na koji način mlađi juniori (Ž 14/15 god. i M 15/16 god) mogu ostvariti pravo na kategorizaciju? Kod juniora postoji kriteriji za kategorizaciju, ali budući da se radi o natjecateljima koji su 2 godine stariji od mlađih juniora, ne čini nam se pošteno da mlađi juniori moraju biti s njima u konkurenciji. Posebno je apsurdna situacija u kojoj npr. muški kadet od 14 godina može osvojiti VI. kategoriju na kadetskom državnom prvenstvu, a godinu dana kasnije kao mlađi junior od 15 godina skoro pa nema šanse za obnovu kategorije, iako ispliva bolje vrijeme, jer se natječe u kategoriji s 1-3 godine starijim plivačima.
 • Koliko je realno da će kadet doći do IV. kategorije? Prema navedenim kriterijima za to bi trebao osvojiti naslov prvaka  Europe. Podsjetimo, u plivanju se radi o djevojčicama od 12-13 god. i dječacima 13-14 godina.
 • Kako se može postati korisnik nekog od razvojnih programa HOO-a, ako sportaš ima manje od 15 godina? Prema objavljenom pravilniku jedan od načina jest osvajanje medalje na Europskim igrama mladeži (EYOF). Također, u Odluci o kriterijima za nastup hrvatskih sportaša na ljetnom i zimskom olimpijskom festivalu (EYOF) navedeno je kako sportaši pojedinačnih sportova stječu pravo/obvezu nastupa ako imaju status korisnika jednog od razvojnih programa HOO- a.
 • Zašto su kriteriji za uključenje u razvojne programe za mlađe dobne skupine jednaki ili stroži od onih za starije dobne skupine? Usporedbom kriterija za sudjelovanje u razvojnim programima za mlađe dobne skupine (mlađi od 17 godina), i kriterija za starije dobne skupine (17 godina i stariji)  vidljivo je da su kriteriji jednaki, štoviše za uključenje u RP (razvojni program) dječaka od 15 godina kriterij plasmana na Svjetskom kupu je stroži nego za dječake starije od 17 godina. Nije jasno zašto mlađe dobne skupine nemaju blaže kriterije za ulazak u RP od starijih dobnih skupina. Naime, ukoliko ostvare navedene kriterije logično je da budu uključeni u jači program, tko onda preostaje da bude uključen u program za mlađe dobne skupine?
 • Nejasni kriteriji – Jedan od kriterija u RP I i RP II je i „Ostala međunarodna natjecanja koja nisu navedena, s pripadajućim plasmanima, a koja utvrđuje Radna grupa HOO-a na početku svake kalendarske godine.“ Definiciju ovog kriterija za 2021. godinu nismo mogli pronaći, pa smo zamolile HOO da nam pošalje link na Odluku o međunarodnim natjecanjima i pripadajućim plasmanima za plivanje za 2021. i prethodne godine.
 • Kako će plivačica i plivač mlađi junior ostvariti kriterij za odlazak na EYOF? U plivanju se to odnosi na plivačice u dobi od 14/15 god. i plivače u dobi 15/16 god. U nastavku donosimo kriterije nastupa na EYOF-u, smatramo kako nije realno niti moguće ostvariti kriterij da plivačice i plivači budu korisnici programa, a niti da nastupe na EYOF-u. Kriterij za nastup su sljedeći:
  • Korisnici razvojnih programa (koji mogu postati tek kad nastupe na EYOF-u)
  • Sportaš koji nije korisnik ali mora biti sportaš najmanje IV. kategorije; što prema pravilniku za kategorizaciju plivača, mlađi juniori mogu ostvariti na sljedeće načine:
   • 1 – 12. mjesto na SP
   • 1 – 8. mjesto na EP
   • 1 – 6. mjesto na Olimpijske igre mladih
   • 1 – 2. mjesto na EYOF

Zanimljivo je što osim IV. kategorije, mlađe dobne skupine mogu dobiti i III. kategoriju ako osvoje 1. ili 2. mjesto na Državnom prvenstvu, što nam se čini puno lakše nego dobiti IV. kategoriju.

Sa zanimanjem čekamo odgovor i pojašnjenje HOO-a.