Još uvijek nepoznanica: Koliko je šansi našim plivačima ostalo za isplivati norme za Tokio?

 

 

FINA je ove godine, zbog situacije s COVID-om i masovnog otkazivanja natjecanja, dopustila naknadne prijave kvalifikacijskih natjecanja za OI no u HPS-u nismo uspjeli doznati jesu li i koja natjecanja/e prijavili s obzirom da je jedno od tri službena kvalifikacijska natjecanja otkazano, kao i sudjelovanje na nekim međunarodnim natjecanjima

Nedavno smo u našoj priči o hrvatskim plivačkim normama za OI u Tokiju pisali i kako je situacija s COVID-om dodatno zakomplicirala i otežala stvar za plivače jer je vrlo malo prilika za isplivati norme.

Nije, naime, svejedno na kojem se natjecanju ispliva rezultat – kao norme za OI se priznaju samo rezultati isplivani na natjecanjima koje FINA odobri kao kvalifikacijska i uvrsti u svoj kalendar.

Krajnji rok do kojega se priznaju isplivane norme je 27. lipnja, do kada naši plivači – koliko je za sad poznato – imaju šansu isplivati norme  na još samo dva natjecanja u Hrvatskoj– Ekipnom PH (29. svibnja) i mitingu Zlatni Medvjed (26. lipnja). U HPS kalendaru je u planu još odlazak na Europsko prvenstvo, kao i Miting u Barceloni na koji se još ne zna hoće li naši plivači otići.

Za ovu godinu HPS je, naime, bio prijavio tri kvalifikacijska natjecanja, uz Ekipno i Zlatni Medvjed, tu je bio i Grand Prix Victoria koji se trebao održati u Rijeci 13. veljače. Natjecanje u Rijeci je nakon prvotne odgode zbog epidemiološke situacije na kraju i otkazano, a naši plivači ostali bez jedne šanse za postizanje normi.

I iako se u ‘staronormalnim’ okolnostima, dok nije bilo COVID-a i masovnog otkazivanja natjecanja do kojega je pandemija dovela nije moglo mijenjati prijave za kvalifikacijska natjecanja nakon prijavnog roka, Fina je ove godine ipak prilagodila pravila i dopustila i naknadna ‘ubacivanja’ natjecanja na kalendar kvalifikacijskih. Bitno je samo, potvrdili su nam iz Slovenskog plivačkog saveza, 45 dana prije natjecanja poslati zahtjev Fini. Njima su tako, primjerice, odobrili dodatno kvalifikacijsko natjecanje u Kranju 6. lipnja, te su tako povećali šanse svojim plivačima. Slično je i s BiH, čija su se čak tri natjecanja naknadno našla na FINA kalendaru kvalifikacijskih, a Srbija već od ranije ima prijavljena tri natjecanja i do sada je svako bilo održano.

Je li, i koja dodatna natjecanja HPS prijavio kako bi našim plivačima omogućio što više šansi za postizanje normi, na žalost, nismo uspjeli doznati. Na naš upit su odgovorili da će odgovoriti nakon što FINA usvoji njihovu molbu za dodatnim kvalifikacijskim natjecanjima. Što se otkazane Victorije tiče, kažu kako je HEP Miting koji je taj vikend održan u Zagrebu bio ‘zamjenski’.

Za pretpostaviti i nadati se je da su zahtjeve poslali na vrijeme i u skladu s novim rokovima, te sa zanimanjem čekamo informaciju koja su to natjecanja. Informaciju koja bi trenerima i plivačima koji ‘love’ norme bila itekako dragocjena.