Jana Pavalić: Nema tajnog recepta za uspjeh ni specijalnih treninga – uživam u plivanju, na svaki trening dolazim s osmijehom i maksimalno se trudim

 

U Rimu sam očekivala sam finala na disciplinama 50 slobodno i 50 leptir jer sam se spremala za te discipline. Nakon šoka i otkazivanja 50 delfin kad su nas doslovno izvadili iz busa na putu do bazena motiv i inat  za pedeseticu slobodno je bio još veći…

Jana Pavalić iz PK Olimp Zabok već je godinama poznato ime svim mladim plivačima, roditeljima i svima onima koji prate plivanje mlađih naraštaja. Iz natjecanja u natjecanje pomiče granice i ruši rekorde, pa se sad već rijetko i dogodi da neko važnije natjecanje prođe bez njezinog novog rekorda. Nije podbacila ni na prošlotjednom Europskom juniorskom natjecanju u Rimu na kojemu je postavila novi apsolutni rekord i osvojila titulu europske viceprvakinje na 50 slobodno. Na žalost, zbog spleta nesretnih okolnosti i dva pozitivna COVID testa naših reprezentativaca, svim našim plivačima je uskraćeno jedno kvalifikacijsko jutro, pa Jana nije dobila šansu izboriti se za finale i moguću medalju u drugoj svojoj disciplini, 50 delfin. Dojmovi iz Rima još se sliježu, no Jana je našla vremena za nas, i zato joj i ovim putem zahvaljujemo i želimo puno sreće i uspjeha u daljnjoj karijeri.

Jana, kakav je osjećaj s 14 godina biti viceprvakinja Europe, i to u konkurenciji 3-4 godine starijih cura, jeste li očekivali ovakav rezultat i uspjeh?

-Osjećaj je odličan, očekivala sam finala na disciplinama 50 slobodno i 50 leptir jer sam se spremala za te discipline. Nakon šoka i otkazivanja 50 delfin kad su nas doslovno izvadili iz busa na putu do bazena motiv i inat  za pedeseticu slobodno je bio još veći.

Iz natjecanja u natjecanje nevjerojatnom brzinom pomičeš granice, rušiš i postavljaš nove rekorde… Koja je tajna uspjeha?

-Neke posebne tajne nema.  Na treningu se trudim maksimalno odraditi zadatke i jednostavno uživam u ovom sportu i sa osmijehom dolazim na svaki trening. Što ga još čini lakšim.

S obzirom na rezultate iz Rima, čini se da je samo malo vremena nedostajalo i da bi skinula i A normu za Tokio. Kako se tebi čini taj rezultat, kad misliš da bi ga mogla skinuti?

-Ove godine  se nismo opterećivali i  previše razmišljali o tome ali plan nam je u sljedeće dvije godine isplivati A normu za olimpijske igre.

U Hrvatskoj smo i u proteklih godina imali nekoliko fantastičnih talenata u juniorskoj dobi, no na žalost u kasnijim godinama su rezultati padali i potpuno ispali iz bilo kakve ozbiljne europske, a kamoli svjetske razine. Hoće li tvoja priča biti drugačija, imate li dugoročnu strategiju i plan, koliko daleko misliš da možeš dogurati?

-Pa evo cilj su olimpijske igre 2024 . Nadam se da neće biti ozbiljnih ozljeda ….

Vratimo se na početak tvoje plivačke priče. Kad si počela plivati i kad ste shvatili da imaš predispozicije i talent za velike rezultate?

-Plivačka karijera je nastala slučajno zahvaljujući obiteljskom prijatelju koji nas je spojio s trenerom Androićom (Ivica Androić- prof. Trener u PK Olimp, op.a.), to je bilo krajem prvog razreda osnovne škole

Koliko treniraš i kako izgledaju tvoji treninzi, jesu li drugačiji u odnosu na ostale plivače iz kluba?

-Za sad treniram 6 puta tjedno po 2-2.5 h, treninzi se ne razlikuju od ostalih, ali imam zadatak u stazi pratiti odlične kolege Vilija, Patrika i brata Petra koji mogu jako povući

Kako izgleda tvoja dnevna rutina i osjećaš li da se zbog plivanja odričeš nekih drugih gušta i zabava u kojima uživaju tvoji vršnjaci? Pomisliš li nekad da bi bilo lakše u lagodnije bez plivanja ili je sve drugo nebitno s obzirom na rezultate koje postižeš?

-Ujutro normalno škola, pa  ručak i odmor, učenje i domaća zadaća mora biti gotova do 18h kada idemo na trening, povratak  je poslije 22 h. Do bazena imam 30 km pa na putovanje otpada dosta vremena.

Iduće godine završavaš osnovnu školu, postoji li već plan za dalje, gdje ćeš i u koju srednju školu?

-Plairam upisati gimnaziju u Oroslavju koju pohađa i brat Petar, škola ima dosta razumijevanja za sportaše, blizu mi je za putovanje i organiziranje treninga koji će nekad biti i 2 puta dnevno.

Želiš li i ti, poput većine naših uspješnih plivača, nakon srednje škole u Ameriku?

-I o tome sam razmišljala, ali neku odluku nisam donijela, imam još vremena…

I na kraju, koji je slijedeći cilj i najveća ambicija? Za koje veliko natjecanje ćeš se sad pripremati?

-Ove godine predstoji nam državno prvenstvo krajem 7. mj., pa kratki odmor i povratak treninzima početkom 9. mj. Postoji mogućnost da ove godine nastupom još na svjetskom prvenstvu u malim bazenima i za to ću se sigurno dobro pripremiti.