Ivica Androić: Jana je motorički naprednija od ostalih, super je motivirana i predano trenira, dok je tako ima ogromne šanse za vrhunske rezultate

 

Bavljenje sportom je način života i ako to istinski volite ostat ćete u sportu bez obzira na medalje, kroz sport pobjeđujete sami sebe i uvijek ste prvi.’

 Osnivač i sportski direktor PK Olimp-Zabok, trener brojnih hrvatskih reprezentativaca, svjetskog i europskog juniorskog prvaka Mihaela Vukića, a sada i europske juniorske vice-prvakinje Jane Pavalić… Donosimo intervju s prof. Ivicom Androićem.

 Prof. Androić, za početak velike čestitke na fantastičnim rezultatima i uspjehu na Europskom juniorskom prvenstvu, prvenstveno naravno mislimo na srebrenu medalju i titulu europske viceprvakinje Jane Pavalić. Kakav je osjećaj, jesu li se slegli dojmovi?

-Prije svega hvala na čestitkama. Dojmovi su se lagano slegli, a osjećaj ponosa na svaki veliki rezultat ne nestaje nikada jer rezultat vam nitko i nikad ne može osporiti ni oduzeti.

Jana već nekoliko godina iz natjecanja u natjecanje ruši osobne, a sad sve češće i državne rekorde… Kako je krenula njezina plivačka priča, jeste li odmah prepoznali da je ekstra talentirana ili je to nadošlo vremenom?

-Jana je počela kao svako drugo dijete, u našoj školi plivanja, a da je motorički bila sposobnija od svojih vršnjaka to je istina. Vrlo je brzo usvajala sve motoričke zadatke i vrlo brzo napredovala i već nakon godinu dana trenirala svaki dan.

S obzirom da nas čitaju plivači i njihovi roditelji, izuzetno zahtjevna i zainteresirana publika, recite nam malo više o samim treninzima – radite li s Janom nešto posebno i više nego što se radi s plivačima tog uzrasta?

-Sa Janom za sad ne radim ništa posebno što bi bilo prilagođeno samo njoj. Trenira svaki dan, samo povremeno i na pripremama ima duple treninge, a teretanu još ne koristi. Jana je izuzetno talentirana, Jana upija savjete trenera, Jana voli trenirati i to uvijek radi predano, Jana ima roditelje koji su uvijek uz nju, a ima i punu podršku škole ( osim nekih malih izuzetaka). Jana je željna rezultata, ima svoj cilj i što je najvažnije – voli to što radi. I dok god je tako ima ogromne šanse ostvarivati vrhunske rezultate.

Iz Vašeg iskustva, kakav je daljnji Janin razvojni put, računate li da ste sigurno u avionu za Pariz i OI 2024. (ako sve, naravno bude ok i ne bude nikakvih ozljeda)?

-Ništa u životu trenera i sportaša nije sigurno, no bude li zdravlja,na dobrom smo putu da ostvarimo san svakog sportaša i trenera, Olimpijske igre 2024.

Jana je top, ali nije prva jaka plivačica koju ste stvorili. Plivači PK Olimpa već su godinama redovni članovi reprezentacije, a imali ste i europskog i svjetskog juniorskog prvaka, Mihaela Vukića. Koja je tajna uspjeha, radite li nešto posebno i drugačije ili jednostavno imate sreće da vam u klub dolaze izrazito talentirana i supermotivirana djeca?

-U sportu kao što je plivanje nema sreće, na sreću možete dati gol ili koš, ali štoperica je neumoljiva.

Koji je, općenito, omjer i odnos talenta i rada u savršenoj formuli za uspjeh u plivanju? I što je još potrebno da bi se postigao uspjeh na svjetskoj razini?

-Mislim da savšene formule nema, u svakom slučaju potrebna je jedna sinergija sportaša, trenera, roditelja, i na kraju okoline u kojoj živite. Veliki je problem kad vam Bog nešto da, a vi ne znate što sa tim uraditi.

Koliko često Vam se događalo i događa da Vam plivači upadnu u krizu, bilo zbog stagnacije ili loših rezultata, bilo zbog preopterećenosti i kako to rješavate?

-Da, događaju se krize i to je sasvim normalno, no smatram da trener tu bez pomoći roditelja ne može učiniti ništa.

Što biste poručili mladim plivačima koji razmišljaju odustati od plivanja jer ulažu previše vremena i odriču se nekih puno zabavnijih stvari, a ne postižu rezultate zbog kojih bi imali osjećaj da se žrtva isplati?

-Baviti se sportom je nešto više od osvajanja medalja, medalju morate zaslužiti jer je ne možete dobiti niti će vam je itko pokloniti. Bavljenje sportom je način života i ako to istinski volite ostat ćete u sportu bez obzira na medalje, kroz sport pobjeđujete sami sebe i uvijek ste prvi.

Kad bi se mladi plivači trebali opredijeliti za ‘svoju’ disciplinu, a do kad ‘svaštariti’. Koji je tu Vaš stav i iskustvo?

-Mislim da do izlaznih ml. junira plivač trba biti spreman plivati sve.

Kilometraža ili tehnika? Što je i u kojoj fazi razvoja plivača važnije, odnosno kako to optimalno uskladiti?

-U svakom slučaju tehnika, mada ćete cijelu karijeru pokušavati tehniku dovesti na višu razinu. Zanemarivanjem tehnike sigurno postajete rezultatski ograničeni.

Prehrana i dodaci prehrani? Koliko je taj dio bitan za dobre rezultate i uspjeh plivača i smatrate li da su roditelji dovoljno osviješteni na tom polju?

-Ne znam koliko su roditelji osviješteni, ali svojim plivačima osim izotonika za vrijeme treninga ne dajem ništa dok ne dođu do faze intenziteta koji traži dodatke prehrani.

Doping? Jeste li se u svojoj karijeri susretali s tim problemom i smatrate li da su važeća regulativa i sustav kontrola adekvatni i da dobro prate sve ‘inovacije’ na tom polju? Što biste poručili roditeljima i trenerima koji razmišljaju ili čak i koriste neke ‘dodatne’ supstance kako bi zabustali svoje plivače?

-Nemam komentara!

Hrvatska već godinama nema svjetski relevantne rezultate u plivanju, pogotovo seniorskom. Sa nekadašnjih 10-15 spali smo na jedva dva olimpijca, a i ovo Europsko juniorsko prvenstvo pokazuje da je većina naših najboljih plivača na europskoj razini tek osrednja…. U čemu je problem, zašto smo tako pali?

-U  tome nisam sudjelovao pa nemam kometar.

Pratite li što i kako se radi u trenažnom procesu i odnosu prema plivačima u drugim, uspješnijim zemljama, radimo li mi nešto krivo i bi li trebali mijenjati nešto?

-U današnje doba sve je dostupno, nema tajni u trenažnom procesu.

I na kraju, vratimo se opet na Janu i ovaj fenomenalan uspjeh. Hoće li Vam to pomoći da konačno dobijete pravi bazen i jaču podršku lokalne zajednice?

-Na prijemu kod župana dobili smo obećanje da ćemo dobiti 50 metarski bazen do 2024. A lokalna zajednica to jedna posebna priča o kojoj bih mogao napisati roman…