Iskustva srednjoškolaca: Zbog čega smo odabrali svoju školu i kako usklađujemo školu i plivanje (2. dio)

 

Upisi u srednje škole sve su bliže pa tako i stres oko izbora najbolje opcije kojom će se, što je kod plivača posebno bitno, uspjet pomiriti i optimalno uskladiti školske i sportske obveze. Nakon prvog teksta kojeg smo objavili u travnju i u kojemu smo donijeli iskustva i priče desetak naših plivača i plivačica srednjškolaca, donosimo još jedan nastavak – zamolili smo još plivača da nam ispričaju svoje priče u nadi kako će njihovi savjeti pomoći nekim od budućih srednješkolaca pri odabiru škole. Sretno svima i nadamo se da ćete upisati škole koje ste i željeli!

Zagreb

Bruno –  XIII. Gimnazija, I. razred

Kod upisa u srednju školu prije dvije godine, dvoumio sam se između upisa u Sportsku i XIII. gimnaziju. Odabir je pao na XIII. gimnaziju iz razloga što se nalazi na 10 minuta od kuće i od bazena tako da stignem nakon škole kući na ručak prije treninga ili ukoliko imam dupli trening, odradim ga do 7 i 30 i stižem na nastavu koja počinje u 8 i 15. Nažalost, XIII. gimnazija još uvijek ima nastavu u smjenama, što joj je možda i najveća mana meni kao sportašu. Kad smo bili on line, nastava je bila od 9 do 14:40 što mi je bilo idealno. Školske i sportske obveze uspijevam uskladiti bez problema jer mi i trener i profesori izlaze u susret u vezi prilagodbe treninzima i natjecanjima. Sportaši u XIII. gimnaziji imaju pravo na odgovaranje po dogovoru i profesori imaju razumijevanja i za izostanke i za dogovore oko eventualnih zaostataka ili pisanja ispita nakon natjecanja. Isto tako, bez problema se dogovaram sa profesorima u vezi poštede prije nekog važnog natjecanja, kao i što se ispričavaju svi izostanci vezani za natjecanja, pripreme ili slično. XIII. gimnazija pruža i veliki izbor izvannastavnih aktivnosti kojima se ja nažalost ne stignem baviti radi treninga i sportskih obveza. Gimnazija nije toliko zahtjevna, ali je atmosfera u školi jako dobra, profesori se dosta trude oko učenika i u mom razredu nas ima dosta sportaša. Nadam se da će tako i ostati slijedeće dvije godine i da ću i dalje uz pomoć profesora i trenera uspijevati uskladiti sve obveze.

Ema – V. gimnazija, I. razred

Upisala sam V. gimnaziju (Prirodoslovno- matematičku)  jer sam htjela ići u jako dobru srednju školu. Iako je bodovni prag za prijave bio 77 bodova, upisni je bio dosta visok (79,80 bodova). Meni je kod upisa pomoglo (i riješilo me stresa) i to što sam imala dodatni bod za upis zaslužen na školskom državnom prvenstvu u plivanju. Škola nudi nekoliko programa, a ja sam odabrala onaj s 2 strana jezika.

O školi sam saznala sve iz prve ruke, jer mi je brat završio V. gimnaziju, pa je i to olakšalo moju odluku o upisu u ovu gimnaziju. V gimnazija je jedna od najboljih škola u gradu i daje učenicima odličnu pripremu za polaganje Mature bez velike drame, tako da u velikom postotku upišu željeni fakultet u prvom roku.

U školi je pozitivna i poticajna atmosfera, imamo mogućnost sudjelovanja u različitim projektima, učenja  dodatnih stranih jezika, volontiranja, razmjene učenika u nekoj od EU država, i što je meni bilo važno, lokacija škole je u centru grada. Pored toga, udaljenost škole od kuće je prihvatljiva i ne gubim puno vremena na putovanje.

Nastava je zahtjevna i svi profesori uglavnom imaju velika očekivanja, što zahtijeva svakodnevni rad i dobru organizaciju vremena, s obzirom na to da se školske obveze moraju dobro uskladiti s treninzima.

Jedan trening dnevno nije problem, ali duple treninge s nastavom koja se odvija u turnusima, nije moguće uskladiti. Izostanci zbog treninga se ne toleriraju. Izuzetak su naravno natjecanja, pripreme i slični izvanredni događaji. Ovo je bila specifična godina bez mnogo natjecanja, pa nisam imala takvih iskustava za sada, ali iste informacije sam dobila i od starijih kolega plivača iz moje škole.

 

Bruno  – XIV. Gimnazija (Gimnazija Lucijana Vranjanina) – Opći smjer, 1. razred

 

Ovu školu sam odabrao ponajviše zbog blizine; treba mi otprilike petnaestak minuta pješice. Znao sam da gimnazija neće biti lagana škola te da ću se trebati maksimalno potruditi i pripremiti na novi izazov. Od početka sam znao da ukoliko budem išao na neku izvannastavnu aktivnost neću je moći uskladiti s treninzima, stoga sam od toga i odustao. Upisao sam opći smjer kako bih imao više vremena misliti o tome što ću u budućnosti. Jako sam zadovoljan školom, ekipom iz razreda, ali i iz smjene općenito. U mojem razredu ima nekoliko sportaša, pa dijelimo poprilično slična iskustva što se tiče škole i treninga. Profesori su više-manje u redu. Kod nekih moram raditi više, kod nekih manje, ali rad, red i disciplina su prisutni tokom cijele godine. Profesori svakako cijene trud i rad nas sportaša, ali trening ili natjecanje nikada neće biti validno opravdanje za nenapravljenu domaću zadaću, nenaučeno gradivo, stoga je vrlo bitno rasporediti vrijeme za trening i vrijeme za obaveze kako je god to moguće.

Uvijek postoji vrijeme za trening, ali nekada je zbilja teško uskladiti odlazak na bazen i školu. Prioritet mi je škola, naravno, no volio bih biti redovan na treninzima radi zdravlja i kondicije pa makar se ne natjecao. Postoje razdoblja od par dana ili čak cijeli tjedan kada radi obaveza ne stignem na trening. Ako već ne stignem ići na bazen, nastojim odraditi suhi trening kod kuće.

Na treninge idem kada god sam u mogućnosti jer plivajući zaboravim na dnevni stres, ocjene, učenje i školu općenito. Nadam se da ću se nastaviti baviti plivanjem i naučiti bolje uskladiti trening i školske obaveze.

Paolo, III. Gimnazija – Opći smjer, 2. razred

III. gimnazija nalazi se u maksimirskom kvartu u Kušlanovoj ulici. Trenutno završavam 2. razred općeg smjera. U svakoj generaciji ove škole upisuju se dva razreda prirodoslovno-matematičkog smjera i četiri razreda općeg smjera. Samim time lakše je upasti u opći smjer kod upisa jer je bodovni prag niži.Tako sam ja kod aplikacije za upis u srednju školu upao u opći smjer. Sportski bodovi u ovoj školi kod upisa nisu potrebni, ali za upis treba biti odličan učenik u osnovnoj školi. Mišljenja sam da je opći gimnazijski smjer ipak nešto lakši, manje zahtjevniji od prirodoslovno-matematičkog i pristupačniji nama sportašima koji svakodnevno treniramo, a ne ostaje nam puno vremena za učenje. Također savjetujem da se za prirodoslovno-matematički smjer odluče oni đaci koji od predmeta preferiraju i vole matematiku, fiziku i kemiju.
Odabrao sam 3. gimnaziju prvenstveno zbog toga što je tada moja sestra upravo završavala 1. razred pa sam mogao od nje saznati dosta o školi i profesorima. Škola je vrlo sportsko prijateljskog stava. Svaka generacija učenika ima puno sportaša raznih sportova, a prevladavaju košarkaši. Od ove godine možemo se pohvaliti i sa dosta plivača. Blizina bazena na Sveticama mi je imala presudnu ulogu kod odabira škole, a tako i mojim plivačkim prijateljima.
Početkom svake školske godine razredniku predam klupsku potvrdu o redovitom treniranju i napisanu roditeljsku zamolbu za odgovaranje po dogovoru. Sve slične zamolbe se u ovoj školi odobre i poštuju. To mi uveliko olakšava savladavanje gradiva i organizaciju vremena za učenje. Dogovori o terminu odgovaranja odnose se na usmeno odgovaranje gradiva i uglavnom profesori dozvole da si odabereš datum koji ti odgovara. Sa razrednikom imam dogovor da mu unaprijed javim hoću li zbog treninga zakasniti na prvi sat ili ću morati izaći ranije sa zadnjeg sata. Opravdava i moje izostanke kada sam na natjecanju ili dan iza natjecanja, naravno uz klupsku ispričnicu. Nastava se odvija u smjenama, što mi je pomalo žao jer je lakše organizirati vrijeme kada je nastava ujutro. Za kraj neću napisati da je škola laka jer nije, mora se dosta učiti za bolju ocjenu, kao i u svakoj gimnaziji.
Sretan sam što sam izabrao ovu školu najviše zbog toga što imam najbolju ekipu u razredu.

Tin  – XIV. Gimnazija (Gimnazija Lucijana Vranjanina), Prirodoslovno-matematički smjer, 2. razred

Donedavno sam trenirao plivanje u  Mladosti, a od prije 2 mjeseca treniram triatlon u Triatlon klubu Swibir. Pri odabiru srednje škole prije 2 godine najvažnije mi je bilo da je škola kvalitetna i da mogu uskladiti treninge i učenje. Čim sam saznao da u kvartu imam jednu od najboljih zagrebačkih gimnazija, nisam se puno predomišljao. Školske obveze i sport uspijevam uskladiti jedino dobrom organizacijom koja traži puno truda i energije. Većina profesora ima razumijevanja prema sportašima, ali ne prihvaćaju sport kao izliku za učenje. Odmah na početku prvog razreda sam donio papir s kategorizacijom i dobio status sportaša i odgovaranje prema dogovoru. Iako je gimnazija zahtjevna, uspijevam kvalitetno trenirat, čime sam jako zadovoljan.

Split

Jere – Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju, Split, 3. razred

U osmom razredu tražio sam gimnazije jer sam znao da ću kasnije studirati. Izabrao sam Školu za dizajn, grafiku i održivu gradnju – gimnazijski smjer održivog razvoja jer mi je bila najbliže domu – svega 3 minute hoda. Nisam nikoga znao tko je prije pohađao tu školu, no jako mi se svidjela.  Moram reći da je ekipa jako dobra i radi toga ide sve lakše. Plivačke obaveze usklađujem bez problema zahvaljujući mojim roditeljima. Također, odnos sa profesorima u školi je odlican. Doduše, moja razrednica me nakon 3 godine i dalje zove Duje i na kraju drugog razreda je mislila da treniram veslanje 🙂 U svakom slučaju, profesori izlaze u susret i ponekad me oslobode odgovaranja ako znaju da sam bio na natjecanju ili pripremama. Uz to kad nisam u školi, svi nastavnici znaju da sam u bazenu.

Marieta V.gimnazija “Vladimira Nazor” – Opći smjer, 2. razred

Za ovu školu sam se odlučila već u 6. razredu osnovne škole jer sam već tada znala da želim upisati gimnaziju. O gimnaziji Vladimira Nazora čula sam samo pohvale, tako da nisamo puno razmišljala koju ću školu odabrati. Iako u gimnaziji Vladimira Nazora postoji i sportski razred, ja sam upisala opći smjer i smatramo kako je to bila jedna od boljih odluka u mom životu. Radi kategorizacije HOO-a, sa svim profesorima se mogu dogovoriti za odgovaranje i tretiraju me isto kao da pohadam sportski razred, rekla bih čak i bolje. Škola mi nije daleko od bazena tako da se lako uskladim a i većini profesora nije ni problem kada zakasnim par minuta jer znaju da dolazim ravno s bazena.