Inicijativa prema HPS-u: Sustav bodovanja za upis u sportske razrede prilagoditi aktualnoj situaciji

Kako se približavaju upisi u srednje škole, o čemu smo već detaljno pisali, osvijestili smo da bi se i ove godine mogao ponoviti problem sa sustavom bodovanja upise u sportske razrede i gimnazije, a koji – barem to još nije poznato – nije prilagođen aktualnoj situaciji izazvanoj epidemijom COVID-a, a zbog kojega je plivačka sezona svedena na tek nekoliko natjecanja na kojima je nastupio tek mali dio plivača.

O tom problemu pisali smo nadležnom Hrvatskom plivačkom savezu, pitali ih na koji način planiraju svoj sustav prilagoditi izvanrednoj situaciji, te predložili neka rješenja. Mail smo poslali 8. veljače i na njega još uvijek nismo dobili odgovor.

‘Poštovani,

Obraćamo vam se vezano za kriterije i strukturu bodova za upise u sportske razrede i sportsku gimnaziju.

S obzirom na izvanredne okolnosti zbog korone u kojima je, drugu godinu zaredom, potpuno poremećena plivačka sezona te nije održan čitav niz natjecanja a upitno je kako će se situacija s natjecanjima dalje razvijati, zanima nas planirate li ove godine i na koji način prilagoditi kriterije za bodovanje plivača kako bi svima osigurali ravnopravne uvjete i položaj u bodovanju.

Po aktualnom pravilniku, plivački bodovi za upis u sportske razrede i gimnaziju računaju temeljem: broja bodova na HPS-ovoj listi najsvestranijih plivača, FINA bodova u jednoj/najboljoj disciplini, te nastupu za reprezentaciju.

Prošle je školske godine HPS prilagodio kriterije tako da se nije bodovao  nastup za reprezentaciju jer se takva natjecanja nisu ni održavala, te su kao kriteriji ostali poredak na listi svestranosti te najveći broj bodova iz pojedine discipline.

No, kako zbog korone i lock-downa od ožujka do lipnja nije održano niti jedno natjecanje, nekolicina plivača i plivačica 2005. i 2006. godište nije uspjelo isplivati sve discipline, ostali su bez bodova i slijedom toga nisko na bodovnoj listi, zbog čega nisu uspjeli upasti u željena sportska odjeljenja, odnosno sportsku gimnaziju.

Uvidom u aktualno stanje na listi svestranosti vidi se da barem 50-ak mlađih juniora i juniorki 2006. i 2007. godište, dakle onih koji će se ove godine upisivati u srednju školu, a koji su plasirani među prvih  sto – nisu isplivali sve discipline i pitanje je hoće li imati priliku za to do lipnja, kada se formiraju liste bodova.

Iako nije poznato koliko ovih plivača planira upisivati sportske razrede ili gimnaziju, te će im sportski bodovi uopće biti potrebni, smatramo da HPS u svakom slučaju treba na vrijeme pripremiti plan i prilagoditi sustav kako nitko od plivača ne bi bio zakinut i doveden u neravnopravan položaj.

Zanima nas stoga – kakav je plan natjecanja do kraja sezone s obzirom na važeće epidemiološke mjere, te kada će biti objavljen kalendar?

Ukoliko neće biti moguće održati inače redovita natjecanja do kraja ove sezone, odnosno do kraja svibnja, postoji li već B opcija i plan – na koji način će se sistem bodovanja prilagoditi situaciji kako oni plivači koji ne uspiju otplivati sve discipline ne bi bili zakinuti u odnosu na ostale plivače i sportaše?

U tom slučaju predlažemo rješenja:

  1. Za plivače koji žele upisati sportska odjeljenja ili gimnaziju, a nisu isplivali sve discipline, može se organizirati službeno mjerenje -isplivavanje tih disciplina (na treningu ili u posebno dogovorenom terminu), u prisustvu trenera i suca.
  2. Plivačima koji žele upisati sportska odjeljenja ili gimnaziju, a nisu isplivali sve discipline, upisuju se posljednji isplivani rezultati/bodovi postignuti za disciplinu koja nedostaje.

Drugo pitanje – zbog čega se već godinama na listi najsvestranijih plivačica/plivača ne boduju discipline 800 slobodno i 400 mješovito, te se na taj način direktno zakidaju plivači koji svoje najbolje rezultate ostvaruju upravo u tim disciplinama?

Gotovo sve ostale discipline imaju svoj pandan –  50 ili 100 (za mlađe kategorije), odnosno 100 ili 200 (za kategorije kadeta i ml.juniora), dok za 200 mješovito i 400 slobodno to ne postoji. Zbog čega se ne uzimaju u obzir 200 ili 400 mješovito, te 400 ili 800 slobodno?

Unaprijed zahvaljujemo na odgovorima i angažmanu kako bi se svim plivačima osigurali ravnopravni uvjeti pri formiranju lista za upise u sportske razrede/gimnaziju.’