‘Čudo od djeteta’: Mostarka Lana Pudar s 15 godina isplivala drugo najbolje vrijeme u svijetu u ovoj godini i A olimpijsku normu!

 

fo: FB Klub vodenih sportova Orka Mostar

Za Lanu Pudar iz mostarke Orke već su prije nekoliko godina pisali da je ‘čudo od djeteta’, a protekli vikend to je i potvrdila. Sa tek 15 godina Lana je u subotu na Otvorenom prvenstvu Srbije u Beogradu isplivala olimpijsku A normu na 100 metara delfin, te je osigurala kartu za Tokio kao jedna od najmlađih sudionica Olimpijskih igara. Nakon što je u jutarnjem, kvalifikcijskom dijelu, isplivala za njezinu dob senzacionalnih 58,91, te tako osvojila B olimpijsku normu, u finalnoj popodnevnoj utrci Lana je dodatno pomaknula granice i isplivala 57.37 sekundi. Olimpijska A norma je 57.93.

Ovaj rezultat drugi je najbolji rezultat na 100 delfin u ovoj godini, prvi drži i rekorderka, Šveđanka Sarah Sjostrom koja je isplivala 57.34 (rekord je 55.48),  donijelo bi joj srebro na posljednjem Europskom prvenstvu za seniore, te finale na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

‘Lana je jučer zajedno sa svojim trenerima napravila, možemo slobodno reći, jedno veliko sportsko čudo! Lana Pudar je prva plivačica iz Bosne i Hercegovine koja je isplivala A olimpijsku normu. Rezultat 57,37 koji je Lana isplivala jučer je drugi najbolji rezultat na svijetu u ovoj godini. Brža od Lane u 2021. godini je samo svjetska rekorderka i osvajačica zlatne medalje sa posljednjih Olimpijskih igara Sarah Sjostrom. I to za svega tri stotinke. Ovaj rezultat je vrijeme srebra sa zadnjeg seniorskog evropskog prvenstva održanog u Glasgowu. Isto tako, ovaj Lanin rezultat je vrijeme finala sa zadnjih olimpijskih igara u Riu. I ne treba posebno naglašavati da je sa ovim rezultatom poobarala sve rekorde Bosne i Hercegovine, jer je ovaj rezultat koji nosi 904 FINA boda, ubjedljivo najbolji rezultat u istoriji bosansko-hercegovačkog plivanja. Sasvim sigurno je da će Lana biti možda i najmlađa učesnica Olimpijskih igara Tokiju.

Šta reći nakon ovoga, nego jedno veliko bravo i kapa do poda Lana!! Bravo i kapa do poda prije svega Aleni i Deniju koji sa Lanom rade svaki dan i koji su zajedno sa Lanom najzaslužniji za ovaj rezultat. Bravo za Lanine roditelje koji su jedan pravi primjer kako roditelji u sportu trebaju da se ponašaju da bi bili pravi vjetar u leđa svome djetetu. Bravo za sve Lanine prijatelje iz kluba, koji svaki dan sa Lanom „biju bitke“ na treninzima i bez kojih bi teško stigli do ovog rezultata. I svakako, jedno veliko hvala našem klupskom mentoru Goranu Grahovcu, predsjedniku i treneru APK „22 April“ iz Banja Luke, jednom od najboljih trenera u Evropi sasvim sigurno, bez koga ovo ne bi bilo moguće ostvariti.
U narednom periodu po povratku u Mostar svakako da ćemo napraviti jednu press konferenciju, na kojoj ćemo se obratiti BiH javnosti, svima koji nas podržavaju zahvaliti se na podršci, odgovoriti na pitanja koja interesuju našu javnost i obznaniti naše buduće planove. Shvatamo da je interes javnosti ogroman poslije jednog ovakvog rezultata, ali Lana je djevojčica od svega 15 godina koja nije navikla i kojoj ne treba velika medijska eksponiranost, te mi zato stvarno nećemo biti u mogućnosti svima pojedinačno izaći u susret po pitanju medijskog obraćanja.
Mi znamo šta možemo, šta nam je raditi i šta hoćemo u narednom periodu. Obećavati neke medalje i neke rekorde nećemo, jer nismo ni do sada, to nije naš stil. Taj pritisak i teret na leđa jednoj djevojčici od 15 godina svakako nećemo dopustiti. Ono što Vam možemo sigurno obećati da ćemo nastaviti raditi još jače i još kvalitetnije, pa dokle stignemo.. Rad i samo rad, jer nikakvih prečica i instant rješenja do uspjeha nema. Toga smo svi mi u klubu zajedno sa Lanom i njenim roditeljima itekako svjesni. Idemo dalje još jače i još sigurniji u sebe, svoje znanje i svoje mogućnosti.’, objavljeno je u emotivnoj objavi na fb stranicama Orke.