Ana Blažević već ima deset ponuda za punu stipendiju u Americi: ‘Cilj mi je sudjelovati na Olimpijskim igrama i završiti studij psihologije ili biologije’

Naš serijal o uspješnim plivačima nastavljamo pričom o Ani Blažević, plivačici PK Maksimir i trenutno jednoj od najbržih prsašica u Hrvatskoj koja već u 3. razredu srednje, zahvaljujući svojim rezulatima I renkingu, može birati na koji će amarički fakultet, uz punu stipendiju…

  ‘Smatram da je važno imati plan A i plan B. Vrlo sam zahvalna i sretna sa svojim klubom i vrhunskom trenericom ovdje. Razumijem odluku plivača koji su otišli studirati u SAD, ali i one koji su ostali ovdje.  Imam priliku trenirati s odličnim sportašima koji ujedno i studiraju na izuzetno teškim fakultetima a znam i puno prijatelja koji su bolju priliku našli u Americi. Smatram stoga da, ako se dovoljno dobro organizirate i pred sobom imate jasno postavljene ciljeve od kojih ne odustajete, možete uspjeti gdje god bili, na jedan ili na drugi način’, kaže nam Ana Blažević, jedna od naših najbržih prsašica koja se upravo vratila sa Europskog prvenstva u Budimpešti na kojemu je isplivala svoje novo najbolje vrijeme. Najveći cilj joj je odlazak na Olimpijadu, a nedavno je čak isplivala B normu za Tokio, no na žalost na natjecanju koje nije registrirano kao kvalifikacijsko pa se taj rezultat ne računa…

Svojim vrijednim rezultatima, a do 18. rođendana nastupala je već i na Europskoj olimpijadi mladih, dva Europska juniorska prvenstva, Svjetskom juniorskom i dva Europska seniorska prvenstva, Ana je već sad osigurala čak deset ponuda za punu stipendiju u Americi.

‘Moji planovi su vezani i za Hrvatsku i rad s mojom trenericom, a želja mi je studirati psihologiju ili biologiju pa se i sada već spremam za maturu i upis na fakultet.

S obzirom da sam u obzir i kao opciju uzela i odlazak u Ameriku, imam već dosta ponuđenih stipendija od vrhunskih fakulteta, akademskih i plivačkih. Zasada mi je iz najbolje Big Ten konferencije punu stipendiju ponudilo 10 od 13 fakulteta, za što sam vrlo zahvalna te mi to daje novu motivaciju. Upoznala sam veliki broj stranih trenera a i plivača te ponešto naučila. Lijepo je vidjeti kako i neko vani vidi tvoj trud te ga poštuje’, priča nam Ana koja ove godine pohađa treći razred Gimnazije i ekonomske škole Benedikta Kotruljevića.

Iako ide na dva treninga dnevno, uspješno obavlja i sve školske obveze i ništa, kaže, ne zanemaruje.

‘Držim se tjednog plana i to mi omogućava da sa svim obavezama ništa ne zanemarujem. Organizacija je za mene najbitnija kako bih mogla sve stići te još imati i vremena za odmor. Škola mi izlazi u susret, pomažu mi s organizacijom te su puni razumjevanja s obzirom da puno putujem i dosta izostajem. Jako sam zahvalna jer smatram da rijetko koja škola to dopušta’, kaže nam.

 

Dnevna rutina?

‘Dan mi se sastoji od dva treninga, nekad su to dva mokra a nekad mokri i suhi trening. Nakon jutarnjeg treninga odlazim u školu te navečer, kada se vratim iz škole ili s bazena pišem zadaće, učim ili radim neke druge stvari koje nužno nisu vezane za plivanje ili školu. Dnevno na vožnju do i sa bazena gubim najmanje dva sata pa često učim i u autu’.

Je li zadovoljna kako balansira između plivanja i škole, postiže li na oba polja maksimalan uspjeh ili nešto ipak pati?

‘Uspjela sam balansirati plivanje i školu te rijetko što pati, no nažalost često se moramo odreći nekih stvari za koje naši vrsnjaci  imaju vremena. Ali,  nakon što postignete svoj cilj znate da se to isplatilo’, kaže nam.

I na kraju, koje su joj ambicije i planovi, gdje se vidi za pet, deset godina?

‘U sljedećim godinama vidim se na Olimpijskim igrama i sa završenim željenim fakultetom.

Mislim da je najvažnije da gdje god da se za 5,10 godina nađem budem sretna s time i onim što sam postigla. Naučila sam da je najbitnije uživati u onome sto radiš, a znam da dokle god je tako postići ću što god da stavim ispred sebe..’